*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**

Спорът е допуснат до касация със следното Определение


Класификация

 • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
 • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
 • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

Може ли да се счете за доказан оспорен факт въз основа на обяснение на заинтересованата от установяването му страна?

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, четвърто гражданско отделение, в открито съдебно заседание на шести юни две хиляди двадесет и втора година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
Василка Илиева

ЧЛЕНОВЕ:
Борис Илиев, Ерик Василев

при секретаря Ани Давидова и прокурора като разгледа докладваното от Борис Илиев гр.д.№ ******/2021 г.

за да постанови решението, взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 ГПК.

История на спора

С определение № 232/ 31.03.2022 г. по настоящето дело по жалба на Й. Т. Т. е допуснато касационно обжалване на въззивно решение на Варненски окръжен съд № 1010 от 03.06.2021 г. по гр.д.№ 834//2021 г., с което упражняването на родителските права по отношение на детето Я. В. Г. е предоставено на бащата В. С. Г.; определено е местоживеенето на детето на настоящия адрес на бащата; определен е режим на контакти на майката с детето; майката е осъдена да заплаща в полза на детето чрез неговия баща и законен представител месечна издръжка в размер една четвърт от размера на минималната работна заплата, считано от датата на влизане в сила на решението; отхвърлен е предявеният насрещен иск, квалифициран по чл. 127, ал. 2 СК, от Й. Т. против В. Г. за предоставяне упражняването на родителските права на детето Я. В. Г., на майката, определяне местоживеенето на детето при неговата майка, за определяне режим на лични отношения между бащата и детето, за осъждане на В. Г. да заплаща месечна издръжка в полза на Я. Г. в размер на 150 лева, считано от датата на подаване на насрещната искова молба в съда; и Й. Т. е осъдена да заплати дължимите такси и разноски по делото.

Касационен въпрос

Обжалването е допуснато по процесуалноправния въпрос може ли да се счете за доказан оспорен факт въз основа на обяснение на заинтересованата от установяването му страна.

Мотиви

Според установената от Върховния касационен съд съдебна практика /срв. решение по гр.д.№ 4927/2013 г., ІV г.о./, в производството по иск с правно основание чл. 127, ал. 1 СК намират приложение общите правила за доказване на правнорелевантните факти и обстоятелства и доказателствената тежест за тяхното установяване. При оспорването на факт или обстоятелство от страна по спора, то страната, която черпи права от този факт или от това обстоятелство, носи тежестта да го установи с допустимите за ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

 • Определение №232/31.03.2022 по дело №3840/2021 3
  *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
 • Решение
  *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
  Следва ли съдът, при определяне местоживеенето на малолетно дете да вземе предвид и възможността за помощ от трети лице, близки на родителите и привързаността на детето към тях, социалното обкръжение на детето, което бе получило при всеки един от родителите, както и техните материални възможности, свързани с жилищни условия ?…
 • Решение по чл. 290 ГПК
  *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
  Дадените обяснения пред съда от законен представител на ответното търговско дружество имат ли характер на свидетелски показания или само на обяснения на страна в процеса и съответно каква е тяхната доказателствена стойност?

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари