Определение №137/05.04.2022 по дело №3966/2021


Класификация

 • Вид съдебен акт: Определения за допускане
 • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
 • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

Относно дейността на въззивната инстанция и задължението ѝ да извърши самостоятелна преценка на събрания по делото доказателствен материал, да обсъди защитните тези на страните, при преценката на свидетелските показания да установи налице ли е противоречие, както и основания за това да бъдат кредитирани някои от тях при съпоставка с останалите доказателства по делото.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, Второ гражданско отделение, в закрито заседание на двадесет и трети февруари, две хиляди двадесет и втора година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
ПЛАМЕН СТОЕВ

ЧЛЕНОВЕ:
ЗДРАВКА ПЪРВАНОВА, РОЗИНЕЛА ЯНЧЕВА

като изслуша докладваното от съдия Първанова гр. дело № 3966/2021 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

История на спора

Образувано е по касационна жалба на Р. О. Б., [населено място], чрез процесуалния представител адвокат Г., срещу въззивно решение № 556  /  2021г. по гр.д. № 155  /  2021 г. на Софийски апелативен съд. Поддържат се оплаквания, че решението е неправилно поради допуснати съществени нарушения на съдопроизводствените правила - основание за касационно обжалване по чл. 281, т. 3 ГПК.

В приложението по чл. 284, ал. 3, т. 1 ГПК са изложени твърдения за постановяване на въззивното решение в противоречие с практиката на Върховния касационен съд - основание за допускане на касационно обжалване по чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК по следните процесуалноправни въпроси: 1. Длъжен ли е въззивният съд при формиране на правните си изводи да обсъди свидетелските показания в тяхната съвкупност, да ги съпостави с останалите доказателства по делото и релевираните от страните доводи като изложи мотиви кои факти приема за установени от гласните доказателства. Неизпълнението на това задължение представлява ли съществено процесуално нарушение; 2.Подлежат ли на доказване обстоятелствата, за които по делото са представени, приети и неоспорени от насрещната страна частни документи. Длъжен ли е съдът при постановяване на решението да вземе предвид фактите, които се установяват от тези частни документи; 3.Длъжен ли е съдът да обсъди всички събрани по делото доказателства, относими към релевантните за изхода на спора факти; 4.За допустимостта на гласните доказателства при доказване трансформацията на лични средства при иск по чл.23 СК. По поставените въпроси се твърди противоречие с практиката на ВКС, обективирана в посочени от касатора решения, постановени по реда на чл.290 ГПК.

Ответникът по касационната жалба С. С. М.,гр.С., в писмен отговор по чл. 287, ал. 1 ГПК, подаден чрез адвокат Д., изразява становище за липса на основания за ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

 • Решение № 176 от 28.05.2011 г. по гр. д. № 759/2010 г. 3
  Решение № 176 от 28.05.2011 г. по гр. д. № 759/2010 г.
  За начина, по който следва да бъде извършен анализ на показанията на свидетелите, за необходимостта да бъде извършен такъв анализ при наличие на противоречие в показанията, да се посочи защо се дава вяра на показанията на едни свидетели, а на други не, т. е. за съобразяването на принципните изисквания за…
 • Решение
  Решение № 65 от 30.07.2014 г. по търг. д. № 1656/2013 г.
  Относно решението на съда да обсъди всички доказателства по делото, относими към релевантните за спора факти. Относно за произтичащото от чл. 269 ГПК задължение на въззивния съд да разгледа въззивната жалба на заявените в нея основания. Относно доказателственото значение на направеното от ответника признание на факт, релевантен за основателността на…
 • Решение по чл. 290 ГПК
  Решение № 210 от 19.09.2016 г. по гр. д. № 861/2016 г.
  Как следва да се цени направеното от страната извънсъдебно признание за съществуване на факти?
 • Решение по чл. 290 ГПК
  Решение №62/08.05.2018 по дело №1840/2017
  За преценката на доказателствата при разрешаване на спора за произхода на вложените средства в придобиване на имущество по време на брака.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари