*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  2

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 136

  София, 12.08. 2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, Първо гражданско отделение, в закрито заседание на двадесет и шести юли две хиляди двадесет и втора година в състав:

  Председател: ДИЯНА ЦЕНЕВА

  Членове: БОНКА ДЕЧЕВА

  ВАНЯ АТАНАСОВА

  като разгледа докладваното от съдията Атанасова гр.дело № 3602 по описа за 2021 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 248 ГПК.

  Подадена е молба от А. Т. П. и А. М. Х., чрез адв. Б. М., за допълване на решение № 70 от 14. 06. 2022 г. по гр. д. № 3602/2021 г. на ВКС, 1 г.о., като ответницата по касационната жалба Н. А. П. бъде осъдена да заплати на молителите разноските, направени при разглеждане на делото в касационната инстанция. Твърди се, че искане за присъждане на разноските е направено своевременно, с касационната жалба, както и че е приложен списък по чл. 80 ГПК към въззивната жалба и допълнителен списък в проведеното на 07. 06. 2022 г. заседание.

  Ответницата по молбата Н. А. П., чрез пълномощника си адв. Т. Л. Д., изразява становище за неоснователност на молбата, тъй като същата не е конкретизирана. Прави и възражение по чл. 78, ал. 5 ГПК за прекомерност на платеното адвокатско възнаграждение.

  Върховният касационен съд, състав на Първо гражданско отделение, прие следното:

  Молбата по чл. 248 ГПК за допълване на определението е допустима, тъй като е подадена в срок (решението, чието допълване се иска е постановено на 14. 06. 2022 г., а молбата по чл. 248 ГПК е подадена по пощата на 04. 07. 2022 г.), от процесуално легитимирани лица.

  Разгледана по същество, молбата е частично основателна.

  Постановеното от касационната инстанция решение № 70 от 14. 06. 2020 г. по гр. д. № 3602/2021 г. на ВКС, 1 г.о., има приключващ делото характер по смисъла на чл. 81 ГПК и съдът дължи произнасяне по искането за разноски.

  Уважаването на касационната жалба на съделителите А. Т. П. и А. М. Х. ангажира отговорността на съделителката Н. А. П. за направените от касаторите разноски, в какъвто смисъл има и своевременно направено искане от пълномощника им адв. М..

  В касационната инстанция А. П. и А. Х. са направили разноски в размер на 1010 лв. – 110 лв. внесени държавни такси и 900 лв. платено адвокатско възнаграждение (500 лв. – за ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари