*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 136

  София, 06.07.2022 год.

  В И М Е Т О Н А Н А Р О Д А

  Върховният касационен съд на Република България, Второ гражданско отделение, в закрито заседание на пети юли през две хиляди и двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: КАМЕЛИЯ МАРИНОВА ЧЛЕНОВЕ: ВЕСЕЛКА МАРЕВА

  EМИЛИЯ ДОНКОВА

  като разгледа докладваното от съдия Камелия Маринова ч. гр. д. № 2200 по описа за 2022 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл. 274, ал. 2 ГПК.

  Образувано е по частна жалба, подадена от „Рила Комерс“ ООД, представлявано от управителя Г. К., против разпореждане от 11.03.2022 г., постановено по в. ч. гр. д. № 3126 по описа за 2021 г. на Софийски апелативен съд, с което е върната, подадената от дружеството частна касационна жалба вх. № 896/17.01.2022 г. против постановеното по същото дело определение № 3098 от 24.11.2021 г., като просрочена.

  В жалбата се излагат доводи за незаконосъобразност на определението и се иска отмяната му.

  Частната жалба е процесуално допустима – насочена е срещу съдебен акт, подлежащ на обжалване по чл. 274, ал. 2 ГПК, и разгледана по същество е основателна по следните съображения:

  С обжалваното разпореждане съдът е констатирал, че препис от обжалвания акт е връчен на управителя на „Рила Комерс“ ООД на 07.01.2022 г. и срокът за обжалване е изтекъл на 14.01.2022 г. (когато в срок е изпратен жалба вх. № 855 от 17.01.2022 г.). Посочил е, че липсват данни частната касационна жалба вх. № 896/17.01.2022 г. да е подадена по пощата и същата се явява просрочена.

  В компетентността на въззивния съд е да прецени дали жалбата е подадена в срок В хипотеза, когато в срока е подадена жалба срещу част от постановения атакуван акт, а с допълнителна жалба се разширява предмета на обжалване и за друга част от атакувания съдебен акт, въззивният съд следва да прецени и доколко допълнителната жалба е постъпила в срока за обжалване. Когато обаче с подадена в срок жалба се атакува целият съдебен акт, то подадената след срока допълнителна жалба не подлежи на връщане от администриращия съд, доколкото вече е настъпил суспензивния ефект на подадената в срок жалба и допълнителната жалба не разширява предмета на обжалване, а съответно не се ползва със суспензивен ефект. В тази хипотеза преценката дали подлежат на разглеждане заявените в ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари