*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 135

  София, 06.07.2022 год.

  В И М Е Т О Н А Н А Р О Д А

  Върховният касационен съд на Република България, Второ гражданско отделение, в закрито заседание на пети юли през две хиляди и двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: КАМЕЛИЯ МАРИНОВА ЧЛЕНОВЕ: ВЕСЕЛКА МАРЕВА

  EМИЛИЯ ДОНКОВА

  като разгледа докладваното от съдия Камелия Маринова ч. гр. д. № 1435 по описа за 2022 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Образувано е по частна жалба с вх. № 1964/02.03.2022 г., подадена от Г. Д. Г., чрез адв. Б. К., против определение № 20/08.02.2022 г. по гр.д. № 232/2022 г. на Върховния касационен съд на Република България, I г. о., с което е оставена без разглеждане молбата му с вх. № 283130/03.11.2021 г. за отмяна на влязлото в сила въззивно решение № І-171/05.08.2020 г. по в.гр.д. № 1051 по описа за 2020 г. на Окръжен съд - Бургас, с което е отменено решение № 387/28.01.2020 г. по гр.д. № 7350 по описа за 2018 г. на Районен съд - Бургас за допускане съдебна делба на самостоятелен обект в сграда с идентификатор ***** по КК и КР на [населено място], апартамент на едно ниво с площ от 56.32 кв.м., ведно с прилежащи общи части от сградата и правото на строеж, досежно определените равни права на съделителите в съсобствеността и е постановено ново решение в тази част, с което се приема, че правата на страните са равни – по 1/2 идеална част от процесното жилище, закупено по време на брака на бившите съпрузи.

  В жалбата са наведени оплаквания за неправилност и необоснованост на атакуваното определение, иска се отмяната му и разглеждане на молбата по същество.

  Ответникът по частната жалба А. З. Д. е подал чрез пълномощника си адв. И. К. - Т. писмен отговор по реда и в срока по чл. 276, ал. 1 ГПК, в който оспорва основателността й.

  Настоящият състав на ВКС приема, че частната жалба е процесуално допустима, но разгледана по същество е неоснователна по следните съображения:

  В обжалваното определение, съставът на Първо гражданско отделение на ВКС е приел, че молбата за отмяна е подадена след изтичане на срока по чл. 305, ал. 1, т. 5 ГПК. Аргументирал се е, че молителят е узнал за постановеното въззивно решение на 15.09.2020 г. от съобщение, изпратено ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари