*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


Класификация

 • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
 • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
 • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

За приложимостта на погасителната давност към правото на допълнителен отпуск за положен извънреден труд.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, IІІ гражданско отделение в съдебно заседание на осми юни две хиляди двадесет и втора година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
МАРИЯ ИВАНОВА

ЧЛЕНОВЕ:
ЖИВА ДЕКОВА, ТАНЯ ОРЕШАРОВА

при участието на секретаря Валентина Илиева разгледа докладваното от съдията Декова гр.дело № ****** по описа за 2019 год.

Производството е по чл. 290 ГПК.

История на спора

Образувано е по касационна жалба на К. И. К., чрез процесуален представител адв.Н. П., срещу въззивно решение от ****** на Окръжен съд – Сливен, в частта, с която след частична отмяна на решение от ****** г. на Районен съд – Сливен, е отхвърлен предявения от К. И. К. срещу Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ при Министерство на правосъдието, иск с правно чл. 212, ал. 4 ЗМВР 2006 /отм./, вр. с чл. 212, ал. 1, т. 3 ЗМВР 2006 /отм./, вр. с чл. 211, ал. 5, т. 2 ЗМВР 2006 /отм./ за заплащане на обезщетение за неизползван допълнителен платен годишен отпуск в частта за 2012г. в размер на сумата 1 763,70 лв.

Касационен въпрос

Касационното обжалване е допуснато с определение № 378 от 04.10.2019г. на основание чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК по поставените от касатора въпроси, касаещи приложимостта на погасителната давност към правото на допълнителен отпуск за положен извънреден труд. Касационното обжалване е допуснато за проверка дали даденото с въззивното решение разрешение е в съответствие с практиката на ВКС - Тълкувателно дело № 6 от 2017г. ОСГК на ВКС, постановено по противоречиво разрешавани въпроси от ВКС, в т.ч. въпроса погасява ли се по давност вземането на военнослужещия за компенсиране на труда при удълженото работно време с почивка.

Мотиви

С тълкувателното решение е прието, че: „Вземането за заплащане на обезщетение на военнослужещ, положил труд повече от нормативно определения при даване на двадесет и четири часови дежурства, некомпенсиран с почивка, възниква от датата на прекратяване на служебното правоотношение. От този момент то става изискуемо и военнослужещият може да упражни правото си на иск. От същия момент започва да тече тригодишната погасителна давност по чл. 358, ал. 1, т. 3 КТ във връзка с чл. 358, ал. 2, т. 2 КТ“. В мотивите на тълкувателното решение е прието, че: „Ползването на почивките и на отпуските/ от военнослужещите/ става по предназначение, в натура, поради което те не могат ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

 • Решение на общо събрание
  *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
  В кой момент възниква вземането за заплащане на обезщетение на военнослужещ, положил труд повече от нормативно определения при даване на двадесет и четири часови дежурства, некомпенсиран с почивка, от кой момент изпада в забава работодателят по отношение на това вземане и съответно от кой момент започва да тече погасителната давност…
 • Решение по чл. 290 ГПК
  *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
  За периода, в който държавните служители от МВР имат право на 12 дни допълнителен платен годишен отпуск по чл. 229, ал. 1, т. 9 ЗМВР 1997 /отм./, (предишна т. 8) и по чл. 212, ал. 1, т. 3 ЗМВР 2006 /отм./: дали този отпуск се дължи за положения извънреден труд…

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари