*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**

Спорът е допуснат до касация със следното Определение


Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 3 ГПК

Анотация

Въпрос

Прилага ли се защитата по чл. 333, ал. 4 КТ по отношение на работници и служители членове на работодателска организация, страна по колективен трудов договор?

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД, Гражданска колегия, Четвърто отделение, в публично съдебно заседание на двадесет и шести май две хиляди двадесет и втора година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
АЛБЕНА БОНЕВА

ЧЛЕНОВЕ:
БОЯН ЦОНЕВ, МАРИЯ ХРИСТОВА

при участието на секретаря Ани Давидова, като изслуша докладваното от съдията М.Христова г.д. № ****** по описа за 2021 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 290 ГПК и сл.

История на спора

Образувано е по касационна жалба от Средно училище „Н. Й. В.“, [населено място], представлявано от директора В. Б. П., чрез адвокат К. К., срещу въззивното решение на Благоевградски окръжен съд №******г.

Касационен въпрос

Касационното обжалване е допуснато с определение №207/25.03.2022г. на основание чл. 280, ал. 1, т. 3 ГПК по правния въпрос „Прилага ли се защитата по чл. 333, ал. 4 КТ по отношение на работници и служители членове на работодателска организация, страна по колективен трудов договор?“.

Мотиви

Съставът на Върховния касационен съд дава следното разрешение по правния въпрос, за чието разглеждане е допуснато касационно обжалване:

Защитата при уволнение по смисъла на чл. 333 КТ е предварителна, т.е трябва да предхожда уволнението, като го поставя в зависимост от получаване на разрешение от определен държавен или синдикален орган. Приложното поле на тази закрила е в няколко отношения: с оглед основанието за възникване на трудовото правоотношение; с оглед основанието за неговото прекратяване; както и с оглед категорията на работниците и служителите, за които тази закрила е приложима. Последните са изчерпателно изброени в разпоредбата на чл. 333, ал. 1 КТ, т.1-6, чл. 333 КТ, ал.3, ал.4, ал.5 и ал.6, която е императивна и не подлежи на разширително тълкуване.

Една от категориите работници и служители, по отношение на които е приложима предварителната закрила са членовете на синдикална организация в предприятието, страна по Колективен трудов договор, в който тази защита е уговорена и присъединилите се към Колективния трудов договор по реда на чл. 57, ал. 2 КТ, и прекратяването на трудовото им правоотношение се извършва поради съкращаване на щата или намаляване на обема на работа /чл. 333, ал. 4 КТ/.

Предвид императивния характер на правните норми, уреждащи предварителната закрила и по аргумент от чл. 50, ал. 1 КТ, с Колективния трудов договор не могат да ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари