Определение №133/11.04.2022 по дело №4028/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  2

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 133

  гр. София 11.04.2022 г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховен касационен съд, четвърто гражданско отделение в закрито заседание на 06 април през две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЗОЯ АТАНАСОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ВЛАДИМИР ЙОРДАНОВ

  ДИМИТЪР ДИМИТРОВ

  като разгледа докладваното от съдия З. Атанасова

  гр. дело № 4028 по описа за 2021 година, за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 от ГПК.

  Образувано е по подадена касационна частна жалба от ищеца Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество /КПКОНПИ/, чрез В. П. ст.инспектор в ТД – София на КПКОНПИ срещу решение № 548/26.05.2021 г. по в.гр.дело № 130/2021 г. на Софийски апелативен съд, с което е потвърдено решение от 24.07.2020 г. по гр.дело № 3476/2018 г. на Софийски градски съд в частта, с която е отхвърлен предявения иск от КПКОНПИ срещу Н. А. Н. по чл.74 ЗОПДНПИ/отм./ за отнемане в полза на държавата на сумата 301 792.36 лв., изтеглена на каса от ответника от разплащателна сметка в евро, открита в Първа инвестиционна банка с титуляр „Български недвижими имоти” ООД. и за сумата 55 260.02 лв. изтеглена на каса от ответника от разплащателна сметка в евро, открита в Първа инвестиционна банка с титуляр”Български недвижими имоти” ООД.

  Поддържаните основания за неправилност на обжалваното решение са нарушение на материалния и процесуален закон, и необоснованост.

  В изложението е формулиран правния въпрос: Следва ли да се изключват от формирането на „значително несъответствие” по смисъла на пар.1,т.7 ДР на ЗОПДНПИ/отм./ преминалите по банкови сметки суми, поради обстоятелството, че това имущество не е налично в края на проверявания период и същите подлежат ли на отнемане в полза на държавата, ако за тях не е установен законен източник на средствата за придобиването им по смисъла на чл.1,ал.2 ЗОПДНПИ/отм./? Въпросът е решен в противоречие с практиката на ВКС.

  Ответникът по касационната жалба Н. А. Н., чрез адв. Д. З. в писмен отговор е изразил мотивирано становище за липса на соченото основание за допускане на касационно обжалване по поставения въпрос в изложението и за неоснователност на касационната жалба по същество.

  Върховният касационен съд, състав на Четвърто гражданско отделение като извърши проверка на обжалваното решение намира, че касационната жалба е подадена в срока, предвиден в чл. 283 от ГПК от легитимирана страна и е процесуално допустима.

  Съдът преценява, ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари