*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  4

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 133

  София, 28.07.2012 година

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд на Република България, Първо гражданско отделение, в закрито заседание на двадесет и първи юли през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ:Маргарита Соколова

  ЧЛЕНОВЕ:Светлана Калинова

  Гълъбина Генчева

  при участието на секретаря

  и в присъствието на прокурора

  като изслуша докладваното от съдия Светлана Калинова

  гражданско дело № 2688 от 2022 година и за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е по чл. 307 ГПК.

  Образувано е по подадената от Областна администрация на Област София-град молба за отмяна по реда на чл. 304 ГПК на решение №1857/27.07.2017г. по гр.д.№617/2017г. на Софийския апелативен съд и на решение от 21.02.2013г. по гр.д.№3497/2008г. на Софийски градски съд в частите им относно положителния установителен иск за собственост по чл. 124, ал. 1 ГПК срещу държавата. Поддържа, че с решението на САС, чиято отмяна се иска, е отменено решението на първоинстанционния съд (Софийски градски съд) и вместо това е прието за установено по иска с правно основание чл. 124, ал. 1 ГПК във вр. с чл. 1, ал. 1 ЗВСВОНИ, по отношение на държавата, представлявана от министъра на регионалното развитие и благоустройството, че В. А. М., И.-А. А. А. и А.-А. А. А. са носители на правото на собственост върху недвижими имоти, подробно описани в диспозитива, които имоти на 07.02.1956г. са били предоставени за управление на МВР, а през 2008г. и 2009г. са били предоставени за управление на областната администрация на Област София-град, което се установява от приетите като доказателства по делото АЧДС №............../17.02.2009г. и А. №............/14.02.2008г.

  Навежда довод, че Областната администрация на Област София-град е юридическо лице на бюджетна издръжка (чл. 57, ал. 2 ЗА) и е ведомство по смисъла на §2 ДР ЗДС, като поддържа, че ведомството, на което държавният имот е предоставен за управление и държавата са необходими другари в гражданския процес относно правото на собственост върху този имот, защото естеството на спорното правоотношение в този процес изисква решението на съда да бъде еднакво както за държавата, така и за ведомството по смисъла на чл. 216, ал. 2 ГПК, при което счита, че необходимото другарство между държавата и ведомството е и задължително на основание чл. 26, ал. 4 ГПК.

  И тъй като Областната администрация на Област София-град не е била конституирана като необходим задължителен другар на държавата в ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари