Определение №131/06.04.2022 по дело №3890/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  2

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 131

  София, 06.04.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на четвърти април през две хиляди двадесет и втората година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: МИМИ ФУРНАДЖИЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: ВЕЛИСЛАВ ПАВКОВ

  ДЕСИСЛАВА ПОПКОЛЕВА

  като изслуша докладваното от съдия Фурнаджиева гр.д. № 3890 по описа на четвърто гражданско отделение на съда за 2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл. 282, ал. 5 ГПК.

  Постъпила е молба от касатора И. П. Г., с адрес в [населено място], за освобождаване на внесената по сметката на ВКС гаранция за спиране на изпълнението на въззивно решение № 14 от 21 май 2021 г., постановено по в.гр.д. № 151/2021 г. по описа на Апелативен съд Бургас. В молбата се сочи, че с определение на касационния съд не е допуснато касационното обжалване, поради което са налице предпоставки за освобождаване на внесеното по сметка на ВКС обезпечение в размер на 19107,76 лева; че във връзка с изпълнение на решението на апелативния съд е образувано изпълнително дело № 50/2022 по описа на частен съдебен изпълнител Т. Д., рег. № ... на КЧСИ, в която връзка е приложено копие от адресирана до Г. покана за доброволно изпълнение по цитираното изпълнително дело. Поради това се отправя искане внесената парична гаранция да бъде преведена по сметка на съдебния изпълнител.

  Насрещните страни Щ. Р. Т. и К. Н. Т., и двамата с адрес в [населено място], представлявани от адв. М. Т. и адв. Р. Д., поддържат становище за основателност на молбата и молят внесеното обезпечение да бъде преведено по посочената в поканата за доброволно изпълнение банкова сметка на съдебния изпълнител.

  С определение № 623 от 22 юли 2021 г., постановено по ч.гр.д. № 2850/2021 г., IV г.о., ВКС, е спряно изпълнението на невлязлото в сила решение № 14 от 21 май 2021 г., постановено по в.гр.д. № 151/2021 г. по описа на Апелативен съд Бургас, с което са уважени предявените от Щ. и К. Т. срещу И. Г. искове с правно основание чл. 190, ал. 2 ЗЗД за сумата от 9769,64 евро. С определение № 60849 от 22 декември 2021 г., постановено по настоящото дело, съдът не допусна касационното обжалване на въззивното решение. Сумата от 19107,76 лева, внесена като обезпечение, е налична по специалната сметка за обезпеченията на ВКС, удостоверено ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари