Решение №13/04.05.2022 по дело №3215/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  Р Е Ш Е Н И Е

  № 13

  София, 04.05.2022 год.

  Върховният касационен съд на Република България, Второ гражданско отделение, в открито съдебно заседание на четиринадесети февруари през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: СНЕЖАНКА НИКОЛОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ГЕРГАНА НИКОВА

  ЕМИЛИЯ ДОНКОВА

  при участието на секретаря Теодора Иванова, изслуша докладваното от съдията Николова гр. д. № 3215/2021 год. по описа на ВКС, II г. о. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 303 и сл. ГПК.

  Образувано е по подадената на 11.05.2021 год. от Р. И. М., чрез адв. Т. К. от АК-П., молба за отмяна на влязлото в сила решение № 32 от 10.03.2021 год. по гр. д. № 2443/2020 год. на ВКС, І г. о., с което е отменено въззивното решение № 483 от 11.12.2019 год. по гр. д. № 711/2019 год., поправено с решение № 89 от 10.03.2020 год. по същото дело на Пазарджишкия окръжен съд, в частта по допускане на делба между Р. И. М., М. И. Е. и Н. И. И. на масивна селскостопанска сграда с идентификатор **** и с площ 55 кв. м. при посочените в решението квоти, като вместо това е постановено друго решение, с което е отхвърлен като неоснователен предявеният от молителката иск за делба на тази сграда.

  В молбата за отмяна се излагат твърдения за факти относно построяването на спорната сграда в противоречие с приетото в атакуваното съдебно решение, с позоваването на нотариално заверени свидетелски показания, с които молителката се е снабдила след влизане в сила на решението на ВКС. Поддържайки наличие на нови доказателства, молителката релевира основанието по чл. 303, ал. 1, т. 1 ГПК за отмяна на влязлото в сила решение.

  Ответникът М. И. Е. оспорва молбата за отмяна като недопустима, евентуално неоснователна по съображенията в подадения отговор. Претендира присъждане на разноските по делото.

  Ответницата Н. И. И. поддържа същото становище в подадено писмено заявление.

  По допустимостта на молбата за отмяна настоящият състав на съда се е произнесъл с определение № 60149 от 13.10.2021 год. След преценка на изложените от страните доводи намира, че по същество молбата за отмяна е неоснователна по следните съображения:

  Възможността да се допусне отмяна на влезли в сила решения в приложното поле на хипотезата по чл. 303, ал. 1, т. 1 ГПК въз основа на представени нотариално заверени декларации, обективиращи свидетелски показания, е отречена от ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари