Определение №13/11.01.2022 по дело №1907/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 13

  София, 11.01.2022 г.

  Върховният касационен съд, гражданска колегия, четвърто отделение, в закрито заседание на осемнадесети ноември две хиляди двадесет и първа година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: АЛБЕНА БОНЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОЯН ЦОНЕВ

  МАРИЯ ХРИСТОВА

  като разгледа докладваното от съдия А. Бонева гр. дело № 1907 по описа за 2021 г. взе предвид следното

  Производството по делото е образувано по касационна жалба, подадена от Д. Я. Л., чрез особения представител адвокат И. М., срещу въззивно решение № 68/12.01.2021 г., постановено от Варненски окръжен съд по въззивно гр.д. № 2570/2020 г.

  Касаторът излага доводи за неправилност поради противоречие с материалния закон, допуснати съществени нарушения на съдопроизводствените правила и необоснованост.

  Насрещната страна С. М. Х. не отговаря в срока по чл. 287, ал. 1 ГПК.

  Съставът на Върховния касационен съд намира, че касационната жалба е допустима. Подадена е в срока по чл. 283 ГПК, от легитимирана страна, срещу подлежащ на обжалване съдебен акт, и отговаря на изискванията по чл. 284, ал. 1 и 2 ГПК.

  Приложено е и изложение по чл. 280, ал. 1 ГПК, с което са изпълнени и условията на чл. 284, ал. 3, т. 1 ГПК.

  По заявените основания за допускане на касационното обжалване, съставът на Върховния касационен съд, четвърто гражданско отделение, намира следното:

  Въззивният Варненски окръжен съд, като потвърдил решението на първостепенния Варненски районен съд, осъдил Д. Я. Л. да заплати на С. М. Х. сумата от 7000 лв. – главница по договор за заем от 22.10.2018 г., на осн. чл. 240, ал. 1 ЗЗД, ведно с обезщетение за забава в размер на законната лихва върху главницата, считано от 19.09.2019 г. до окончателното издължаване, на осн. чл.86 ЗЗД, както и съдебноделоводните разноски по делото, сторени в двете инстанции.

  За да постанови този резултат, въззивният съд установил, че на 22.10.2018 г. между С. Х. - заемодател и Д. Л. - заемополучател, е сключен договор за заем с нотариална заверка на подписите. Във връзка с оспорване верността на нотариалното удостоверяване съдът установил, че действително в регистъра на нотариуса е било вписано удостоверяване подписите на страните върху договор за паричен заем за сумата от 7000 лв., платима в срок до 22.08.2019 г. С разписка от същия ден Л. заявил, че е получил сумата. Автентичността на разписката е установена със съдебнопочеркова експертиза. Страните уговорили връщането на сумата да се извърши на десет равни месечни вноски от по 700 ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари