Решение №128/29.04.2011 г. по №1356/2009

Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

Класификация

 • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
 • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
 • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 2 ГПК

Анотация

Въпроси

За служебното задължение на съда да следи за надлежната процесуална легитимация на ответника.

За задължителната сила на указанията на Върховния касационен съд по приложението на закона.

Кой дължи възнаграждение за извънреден труд на кадрови офицер, поделението, в което той е назначен или министърът на отбраната, който го е назначил?

Отговори
Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

Върховният касационен съд, Четвърто гражданско отделение в публично заседание на втори март две хиляди и единадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
Борислав Белазелков

ЧЛЕНОВЕ:
Марио Първанов, Борис Илиев

при участието на секретаря Р. Пенкова като разгледа докладваното от съдията Б. Белазелков гр.д. № 1356 по описа за 2009 година, за да се произнесе, взе пред вид следното:

Производство по чл. 290 ГПК.

Касационни въпроси

Допуснато е касационното обжалване на решението на Пловдивския окръжен съд от 30.05.2009 г. по гр.д. № 2444/2008, с което по реда на чл. 218з ГПК /отм./ е отхвърлен предявеният иск по чл. 203 ЗОВС. Обжалването е допуснато поради противоречивото разрешаване на процесуалноправните въпроси за служебното задължение на съда да следи за надлежната процесуална легитимация на ответника и задължителната сила на указанията на Върховния касационен съд по приложението на закона, както и по материалноправния въпрос кой дължи възнаграждение за извънреден труд на кадрови офицер, поделението, в което той е назначен или министърът на отбраната, който го е назначил.

Мотиви

По първия процесуалноправен въпрос Върховният касационен съд намира, че съгласно чл. 101 ГПК (чл. 25 ГПК /отм./) съдът следи служебно за надлежното извършване на процесуалните действия. В това число влизат на първо място надлежната процесуална легитимация на страните, тяхната процесуална правоспособност и надлежното им представляване, тъй като нито едно съдопроизводствено действие не може да бъде извършено валидно от или срещу процесуално нелегитимирано неправсубектно и ненадлежно представлявано лице. Предявяването на иска е първото процесуално действие, с което се сезира съда и възниква двойката процесуални правоотношения между ищеца и съда и между ответника и съда. Когато посоченото в исковата молба лице не е процесуално легитимирано да отговоря по предявения иск или според изискванията на закона е налице задължителна съвместна процесуална легитимация, съгласно чл. 101, ал. 1, изр. 2 ГПК съдът указва на ищеца да вземе мерки за конституирането на надлежните страни. Ако указанията на съда не бъдат изпълнени в срок, производството по делото се прекратява съгласно чл. 101, ал. 3 ГПК, тъй като предявеният от ненадлежна или срещу ненадлежна страна иск е недопустим. Такъв иск не е неоснователен.

По втория процесуалноправен въпрос Върховният касационен съд намира, че съгласно чл. 294, ал. 1, изр. 2 ГПК (чл. 218з, ал. 1, изр. 2 ГПК /отм./) ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

 • Решение ои чл. 290 ГПК
  Решение №142/14.01.2021 по дело №3067/2019
  Какво е значението на задължителните реквизити на исковата молба по смисъла на чл. 127, ал. 1 от ГПК и по конкретно на тези по чл. 127, ал. 1 ГПК, т. 4 и т. 5, както и на връзката между тях за редовността на исковата молба и какви са правомощията както…
 • Определение №60644/24.11.2021 по дело №406/2021 3
  Определение №60644/24.11.2021 по дело №406/2021
  Длъжен ли е съдът при повторно разглеждане на спора след отменително решение на касационната инстанция да обсъди поотделно и съвкупно всички релевантни доказателства и защитни доводи на страните, като се съобрази със задължителните указания по прилагането и тълкуването на закона в отменителното решение?

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари