Определение №127/16.03.2022 по дело №1117/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  Върховен касационен съд, I т. о., определение по т. д. № 1117/2021 г., стр. 3/3

  ОПРЕДЕЛЕНИЕ

  № 127

  София, 16.03.2022 г.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД, Първо търговско отделение, в състав:

  Председател: Елеонора Чаначева

  Членове: Росица Божилова

  Васил Христакиев

  разгледа в закрито заседание докладваното от съдията Христакиев т. д. № 1117 по описа за 2021 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 280 и сл. ГПК, образувано по касационна жалба на ищеца Д. Т. срещу въззивно решение на Софийски апелативен съд в частта относно отхвърлената част от предявения срещу ЗД „Бул инс“ АД иск по чл. 226, ал. 1 КЗ (отм.).

  Ответникът оспорва жалбата.

  Произнасяйки се по жалба на ищеца, въззивният съд е присъдил допълнително (над уважения от първата инстанция размер от 80 000 лв.) сумата 120 000 лв. като обезщетение за неимуществени вреди, претърпени от ищеца в резултат на пътно-транспортно произшествие, причинено от застрахован при ответното дружество водач на МПС.

  По отношение размера на обезщетението съдът е намерил за справедлив по смисъла на чл. 52 ЗЗД сумата 250 000 лв., като е съобразил вида и тежестта на всяко от претърпените от ищеца телесни увреждания, степента на възстановяване за част от тях, респ. настъпилите трайни последици от останалата част, продължителността и интензивността на преките болки и страдания в хода на възстановителния процес, както и момента на настъпване на произшествието с оглед икономическите условия в страната.

  На основание чл. 51, ал. 2 ЗЗД е намалил обезщетението до размер на 200 000 лв., като е намерил за основателно първото от предявените от ответника възражения за съпричиняване, а именно че при управлението на мотоциклет в населено място пострадалият ищец се е движил със скорост 87 км/ч с ограничение до 50 км/ч, при положение, че за него ударът е бил предотвратим при скорост до 50 км/ч. Второто възражение на ответника – за непоставена предпазна каска – съдът е отхвърлил поради недоказаност.

  В изложението по чл. 280 ГПК се съдържат доводи, че неправилно са приложени чл. 52 ЗЗД и чл. 51, ал. 2 ЗЗД, в смисъл, че САС е признал обективен принос за нанасяне на уврежданията от страна на ищеца поради това, че е управлявал мотоциклета с 87 км/ч, че ВКС следва да се произнесе с решение затова, дали решението следва да се променя тогава когато не е обжалвано за определени обстоятелства, съдържа се позоваване на решението на КС на РБ по ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари