*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 123

  гр. София, 28.06.2022 г.

  В И М Е Т О Н А Н А Р О Д А

  Върховният касационен съд на Република България, Второ гражданско отделение, в закрито заседание, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПЛАМЕН СТОЕВ

  ЧЛЕНОВЕ: ЗДРАВКА ПЪРВАНОВА

  РОЗИНЕЛА ЯНЧЕВА

  като изслуша докладваното от съдия Първанова ч.гр. дело № 1419/2022 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 274, ал. 3, т. 1 ГПК.

  Образувано е по частна касационна жалба вх. № 4702/24.02.2022 г. на ЕТ „Ния Елеганс - А. И.“, гр. Варна, чрез адвокат И. А., срещу въззивно определение № 470/04.02.2022 г. по ч. гр. д. № 35/2022 г. на Окръжен съд - Варна. Поддържат се оплаквания, че определението е недопустимо и незаконосъобразно, поради което същото следва да бъде отменено.

  В изложението по чл. 284, ал. 3, т. 1 ГПК се поддържа, че са налице основанията за допускане на касационно обжалване по чл. 280, ал. 2 ГПК и по чл. 280, ал. 1, т. 1 и т. 3 ГПК по следните въпроси: 1. Налице ли е обективен и субективен идентитет между две дела, когато ищецът по отхвърлен положителен установителен иск предяви отрицателен установителен иск срещу ответника по отхвърления положителен установителен иск. Налице ли е правен интерес от водене на отрицателен установителен иск срещу лице, което е било ответник по предявен положителен установителен иск и производството по делото е завършило с решение, което отхвърля положителния установителен иск. 2. В случай че две лица са собственици на един и същ имот, по едно и също време, на различни основания, и в същото време не са съсобственици, налице ли е правен интерес от предявяване на отрицателен установителен иск от едното лице спрямо другото. Възможно ли е едно лице да бъде собственик на едно основание по отношение на друго лице и в същото време да е несобственик на същото основание и по отношение на трето лице. 3. С по-късно постановения съдебен акт оборена ли е доказателствената сила на мотивите досежно придобивното основание на едно лице. Това основание ли е да се приеме, че е налице правен интерес от предявяване на отрицателен установителен иск спрямо лице, което е било ответник по отхвърлен положителен установителен иск. 4. Относно наличието на правен интерес от предявяване на отрицателен установителен иск, когато ищецът има възможност да придобие имота на основание осъществено ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари