Определение №120/13.07.2020 по дело №1332/2020

Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

Анотация

Въпрос

Има ли ипотекарният кредитор, който не е участвал в производството по чл. 108 ЗС, правен интерес от предявяване на иска за установяване по реда на чл. 270, ал. 1 ГПК на нищожност на съдебното решение, постановено в производството по чл. 108 ЗС, с което е признато правото на собственост на трето лице върху недвижим имот, който е бил ипотекиран от кредитополучателя, който към момента на учредяване на ипотеката е бил собственик на имота и с което същият кредитополучател е осъден да предаде недвижимия имот на това трето лице?

Има ли ипотекарния кредитор, който не е участвал в производството по чл. 108 ЗС, правен интерес от предявяване на иска за установяване на обстоятелството, че ипотекарният кредитор (който е учредил ипотеката върху собствен имот, който след това е реституиран на трето лице, което го е осъдило да му върне собствеността и владението) е собственик на целия ипотекиран имот, защото третото лице не е собственик поради нищожност на решението на ОСЗ и на решението на съда по чл. 108 ЗС и от предявяването на иск, за да бъде принудено третото лице да върне собствеността и владението върху реституирания с нищожно решение имот?

Достъпно за логнати потребители и абонати

За да прочетете този съдебен акт трябва да сте влезли в профила си или да се регистрирате безплатно. Можете да го направите тук.

или