*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  2

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 12

  гр. София, 12 януари 2022 г.

  ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, Четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на десети януари през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: АЛБЕНА БОНЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОЯН ЦОНЕВ

  МАРИЯ ХРИСТОВА

  като разгледа, докладваното от съдия Боян Цонев, частно гр. дело № 5146 по описа за 2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производство по чл. 274, ал. 2, изреч. 1, предл. 1, във вр. с ал. 1, т. 1 от ГПК.

  Образувано е по частна жалба с вх. № 3634/18.10.2021 г., подадена от Средно училище (СУ) „Никола Йонков Вапцаров“ – с. Венец, срещу определение № 411/30.09.2021 г., постановено по частно възз. гр. дело № 474/2021 г. на Варненския апелативен съд. С обжалваното определение е оставена без разглеждане частна жалба с вх. № 3168/29.09.2021 г. на жалбоподателя срещу протоколно определение от 29.07.2021 г. по гр. дело № 389/2020 г. на Шуменския окръжен съд, с което е оставено без уважение искането на жалбоподателя за спиране на производството.

  Частната жалба с вх. № 3634/18.10.2021 г., по която е образувано настоящото частно гр. производство пред ВКС, е процесуално допустима – подадена е в срок от процесуално легитимирано за това страна срещу подлежащо на обжалване определение на апелативния съд, преграждащо по-нататъшното развитие на образуваното пред него частно въззивно гр. производство. В жалбата се съдържа оплакване за неправилност на обжалваното определение, постановено от апелативния съд. В тази връзка се излагат подробни съображения за наличието на основание за спиране на първоинстанционното производство по делото. Изтъква се и че апелативният съд не е обсъдил тези доводи на жалбоподателя.

  Ответникът по частната жалба „Ил Бе Са“ ЕООД не е подало отговор на същата.

  Разгледана по същество, частната жалба с вх. № 3634/18.10.2021 г. е неоснователна по следните съображения:

  Съгласно разпоредбите на чл. 274, ал. 1 и ал. 2 от ГПК, на обжалване пред въззивната съдебна инстанция подлежат първоинстанционните определения, преграждащи по-нататъшното развитие на делото (чл. 274, ал. 1, т. 1), както и изрично посочените в закона определения (чл. 274, ал. 1, т. 2). Обжалваното в случая пред апелативния съд, протоколно определение от 29.07.2021 г., с което окръжният съд е оставил без уважение искането на жалбоподателя за спиране на първоинстанционното производство по делото, не е преграждащо по-нататъшното развитие на последното, нито обжалването на такова определение, с което е постановен отказ за спиране, е изрично предвидено ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари