*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  Р Е Ш Е Н И Е

  № 12

  гр. София, 19.04.2022 г.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Първо отделение, в публично заседание на двадесет и шести януари през две хиляди двадесет и втора година, в състав

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: БОЯН БАЛЕВСКИ

  ЧЛЕНОВЕ: ПЕТЯ ХОРОЗОВА

  ВЕРОНИКА НИКОЛОВА

  При секретаря Лилия Златкова като изслуша докладваното от съдия Николова т. д. №2455 по описа за 2020г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл.290 от ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на А. Н. Д. и К. Христова М., заедно упражняващи правомощията на синдик на „Корпоративна търговска банка“ АД /н./, срещу решение №11771 от 04.08.2020г. по в.т.д.№1535/2020г. на Апелативен съд – София, Търговско отделение, пети състав, с което е потвърдено решение №111 от 17.01.2020г. по т.д.№1093/2018г. на Софийски градски съд, Търговско отделение, VI-12 състав. С първоинстанционното решение са отхвърлени предявените обективно евентуално съединени искове срещу „МВ Т. 2008“ ЕООД с правно основание чл.60а, ал.1, т.1, пр.1 и чл.60а, ал.1, т.1, пр.2 от ЗБН, вр. с § 1, т.7 от ДР на ЗБН за връщане в масата на несъстоятелността на имущество с произход от банката – недвижим поземлен имот с идентификатор 03839.37.48 по КК и КР на [населено място], община Марица, обл. Пловдивска, с площ от 8219 кв.м. и 478/3351 ид.ч. от ПИ 03839.37.40 по КК и КР на същото населено място, с площ от 3343 кв.м., поради това, че ответното дружество не е изпълнило насрещна престация или същата е на значително по-ниска стойност от полученото.

  В касационната жалба се поддържат оплаквания за незаконосъобразност и необоснованост на атакуваното решение. Синдиците на банката считат за неправилно изразеното от апелативния съд становище, че процесните недвижими имоти не са придобити с предоставени от банката парични средства по сочения договор за банков кредит. Наред с това изтъкват, че са налице всички процесуални предпоставки както за съществуването на правото на иск, така и за надлежното му упражняване. Излагат доводи, че предявеният иск е такъв за попълване на масата на несъстоятелността, което обосновава правния интерес от завеждането му.

  Ответникът по касация „МВ Т. 2008“ ЕООД в писмен отговор изразява становище за неоснователност на касационната жалба, като твърди, че въззивният съд е спазил изискванията на процесуалния и материалния закон и е постановил обосновано и законосъобразно решение.

  С определение №60511/26.10.2021г. по настоящото дело по реда на чл.288 от ГПК, въззивното решение е допуснато ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари