*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**

Спорът е допуснат до касация със следното Определение


Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

За прилагането на критериите за справедливост по чл. 52 ЗЗД при определяне размера на обезщетението за неимуществени вреди при предявен пряк иск от увреденото лице срещу застрахователя.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Първо отделение в публично заседание на двадесет и пети януари две хиляди двадесет и втора година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
ТОТКА КАЛЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:
ВЕРОНИКА НИКОЛОВА, МАДЛЕНА ЖЕЛЕВА

при секретаря ВАЛЕРИЯ МЕТОДИЕВА, като изслуша докладваното от съдия Мадлена Желева т. д. № 194 по описа за 2021 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на Х. Ю. Т., действаща чрез нейната майка и законен представител М. М. В., срещу решение № 100256 от 21. 10. 2020 г. по в. т. д. № 167/2020 г. на Великотърновски апелативен съд в частта, с която е потвърдено решение № 39 от 14. 04. 2020 г. по т. д. № 33/2019 г. на Ловешки окръжен съд в частта за отхвърляне на предявения от касационната жалбоподателка срещу „ДЗИ – Общо застраховане“ ЕАД, [населено място] иск по чл. 432, ал. 1 КЗ за заплащане на обезщетение за причинени неимуществени вреди вследствие настъпило на 30. 07. 2018 г. ПТП за разликата над 12 000 лв. до предявения размер от 50 000 лв. като частичен от пълния размер от 70 000 лв., ведно със законната лихва от 3. 03. 2019 г.

Касационната жалбоподателка поддържа, че въззивното решение е неправилно поради нарушение на материалния закон, съществено нарушение на съдопроизводствените правила и необоснованост. Излага доводи, че размерът на обезщетението за неимуществени вреди е определен в нарушение на чл. 52 ЗЗД, тъй като въззивният съд не отчел вида на травмите на пострадалата, последиците от тях, остатъчните белези, обстоятелството, че ищцата е била едва на шест години към момента на злополуката, конкретните икономически условия и нивата на застрахователно покритие към датата на увреждането, както и съдебната практика по сходни случаи. В касационната жалба се поддържа, че събраните по делото доказателства /съдебномедицинска експертиза и свидетелски показания/ са останали недооценени. Касационната жалбоподателка счита, че изводът на въззивния съд за наличие на съпричиняване в размер на 25 % е неправилен. Сочи, че ЗДвП предвижда засилена защита по отношение на определена категория пешеходци, в която попада и пострадалото малолетно дете. Излага доводи, че по делото не е установена при условията на пълно и главно доказване причинно-следствената връзка между пресичането на ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

  • Определение №60535/08.10.2021 по дело №194/2021 3
    *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
    За прилагането на критериите за справедливост по чл. 52 ЗЗД при определяне размера на обезщетението за неимуществени вреди при предявен пряк иск от увреденото лице срещу застрахователя.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари