*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 119

  Гр. София, 14.06.2022 г.

  Върховният касационен съд, Гражданска колегия, Второ отделение, в закрито заседание в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: СНЕЖАНКА НИКОЛОВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОНКА ДЕЧЕВА

  ГЕРГАНА НИКОВА

  като разгледа докладваното от съдия Гергана Никова частно гр. дело № 3328 по описа за 2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 274, ал. 2 ГПК.

  Делото е образувано по частна жалба (неправилно наименована „касационна”) с вх.№ 264 178 от 21.05.2021 г., подадена от И. З. Ч. против Определение № 260 312 от 14.04.2021 г. на Софийски окръжен съд, ГО, ІІ въззивен състав, постановено по в.гр.д.№ 361/2020 г.

  Ответницата по частната жалба Л. Б. Н. е подала отговор чрез адвокат И. Г. от САК. Поддържа, че обжалваното определение е правилно и моли да бъде потвърдено.

  Жалбата, като подадена в указания на страната срок за обжалване, от легитимирана страна и насочена срещу акт, подлежащ на обжалване по реда на чл. 274, ал. 2 ГПК, е процесуално допустима.

  Разгледана по същество, частната жалба е неоснователна.

  Обжалваното определение е постановено по реда на чл. 248 ГПК. С него е изменено въззивно Решение № 260133 от 23.12.2020 г. на Софийски окръжен съд, ГО, ІІ въззивен състав, постановено по в.гр.д.№ 361/2020 г. в частта за разноските. С въззивното решение е отменено решение № 9 от 16.01.2020 г. по гр.д.№ 1099/2018 г. на Районен съд - Костинброд, с което е отхвърлен иска за делба, предявен от И. З. Ч. срещу Л. Б. Н. Вместо това е постановено допускане на делбата, наред с което въззиваемата страна – ответницата Л. Б. Н. е осъдена да заплати на ищеца разноските, направени както във въззивното, така и в първоинстанционното производства. Въз основа на подадена от Л. Б. Н. молба по чл. 248 ГПК е постановено обжалваното определение, с което общия размер на дължимите от ответницата разноски е намален с разноските за първоинстанционното производство в размер на 1 396 лева, т.е. от сумата 1 886 лева до сумата 490 лева, представляваща разноски само за въззивното производство. Този резултат е аргументиран с позоваване на т. 9 от ППВС № 7/1973 г. и Определение № 4 по ч.гр.д.№ 542/2010 г. на ВКС, ІІ г.о., съобразно които съделителите заплащат съобразно дяловете си при приключване на делбеното производство онези разноски по призоваване на свидетели, вещи лица, вкл. и възнаграждение за последните, както и ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари