*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  1

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 117

  гр. София, 18.03.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, гражданска колегия, I-во отделение, в закрито заседание от девети март две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: БРАНИСЛАВА ПАВЛОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ТЕОДОРА ГРОЗДЕВА

  МИЛЕНА ДАСКАЛОВА

  като разгледа докладваното от съдия Даскалова гр. дело № 4546 /2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 ГПК .

  Образувано е по касационна жалба на А. К. П. и С. П. К. срещу решение № 191/08.07.2021 г. постановено по в.гр.д. № 202/2021 г. по описа на Пловдивския окръжен съд, с което е потвърдено решение № 260144 от 14.01.2021 г., постановено по гр.д. № 20849/2019 г. по описа на Пловдивския районен съд, с което по предявените от Г. И. П. и Т. П. П. против касаторите А. К. П. и С. П. К. искове е признато за установено, че ищците са собственици на общо 1/4 ид.ч ( за всяка от ищците по 1/8 ид.ч) от недвижими имоти с идентификатор ...., ....., ...., ...., ..... и ....., находящи се в [населено място], [община], Пловдивска област и ответниците са осъдени да предадат на ищците владението върху процесната ид. ч на основание чл. 108 ЗС, както и са отменени до размера на 1/ 4 ид. ч три броя констативни нотариални актове, легитимиращи ответниците като собственици на процесните имоти.

  Касаторите поддържат неправилност на обжалваното въззивно решение и молят то да бъде отменено и постановено друго, с което исковете да бъдат отхвърлени. Претендират разноски за касационната инстанции. Твърдят, че решението на въззивния съд е постановено в нарушение на материалния закон, на процесуалните правила по преценка на доказателствата и е необосновано- основания за касационно обжалване по чл. 281, ал. 1, т. 3 ГПК. Излагат доводи, че към момента на съставяне на констативните нотариални актове е изтекъл десетгодишният срок за придобиване на собствеността въз основа на недобросъвестно владение, което владение е било необезпокоявано тъй като ищците изобщо не са се интересували от имотите си, не са упражнявали фактическа власт и не са участвали в разноските за общата вещ. Твърдят, че към датата на вписване на исковата молба- 28.02.2020 г. в полза на А. К. П., който през 2014г. е закупил три от процесните имоти е изтекла кратката петгодишна давност. Поддържат, че от действията им - съставяне и вписване на констативни нотариални актове, ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари