Определение №117/17.03.2022 по дело №3607/2019


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  2

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 117

  гр. София, 17.03.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, гражданска колегия, трето отделение в закрито заседание на десети март две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: СИМЕОН ЧАНАЧЕВ

  ЧЛЕНОВЕ: АЛЕКСАНДЪР ЦОНЕВ

  ФИЛИП ВЛАДИМИРОВ

  изслуша докладваното от съдия СИМЕОН ЧАНАЧЕВ гр. дело № 3607/2019 година и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 248 ГПК.

  Образувано е по молба, подадена от адвокат Д. Т. С. – пълномощник на Н. И. В. с искане за допълване на определение № 245 от 08.04.2020 г., постановено по настоящото дело в частта за разноските.

  Ответницата по молбата – И. Д. Я., конституирана с определение № 2 от 06.01.2022 г., постановено по настоящето дело като правоприемник на касаторите Д. Г. Д. и Д. А. Д., починали след постановяване на определението по чл. 288 ГПК, по отношение на което се иска допълване в частта за разноските, не е взела становище.

  ВКС /Върховен касационен съд/, гражданска колегия, състав на трето отделение намира молбата за процесуално допустима, като подадена в срока по чл. 248 ГПК, от легитимирано лице, при наличието на правен интерес.

  Разгледана по същество, молбата е основателна поради следните съображения:

  С определение № 245 от 08.04.2020 г., постановено по настоящото дело не е допуснато касационно обжалване на решение от 22.05.2019 г. по гр. дело № 74/2019 г. на Окръжен съд – Монтана. В отговора на касационната жалба, ответницата - Н. И. В. своевременно е поискала присъждане на разноски за адвокатско възнаграждение. По искането липсва произнасяне с определение № 245 от 08.04.2020 г. по настоящото дело. Представени са пълномощно, с което адвокат С. е упълномощена да представлява Н. В. по касационното производство, да изготви и подаде отговор на касационната жалба, както и договор за правна защита и съдействие, с който е уговорено възнаграждение в размер на сумата 615 лв., като е посочено, че сумата е заплатена в брой.

  При тези обстоятелства следва да се приеме, че са налице предпоставките по чл. 248 ГПК за допълване на съдебния акт в частта за разноските. Правото на разноски е имуществено право в полза на страната, постигнала благоприятен изход на спора, което същата може да упражни във всяка инстанция, в която приключва производството по делото. В случая не е допуснато касационно обжалване на въззивното решение и предвид този изход на делото, ответницата ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари