*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  Р Е Ш Е Н И Е

  № 116

  София, 22.07.2022 г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение, в съдебно заседание на седми юни, две хиляди двадесет и втора година в състав:

  Председател: МАРИО ПЪРВАНОВ

  Членове: ИЛИЯНА ПАПАЗОВА МАЙЯ РУСЕВА

  при секретаря Анжела Богданова

  и в присъствието на прокурора

  изслуша докладваното от съдията Марио Първанов гр. дело № 734/2022 г.

  Производството е по чл. 303, ал. 1, т. 7 ГПК.

  Образувано е по молба на П. М. Б., със съдебен адрес - [населено място], подадена от пълномощника му адвокат Й. Й., за отмяна на влязлото в сила решение №210 от 08.11.2010 год. по гр. дело №410/2010 г. на Великотърновския апелативен съд, допълнено с решение №410 от 06.01.2011 г. по гр. дело №410/2010 г. на Великотърновския апелативен съд, с което след частична отмяна на решение №17 от 09.04.2010 год. по гр. дело №92/2009 г. на Габровския окръжен съд е отнето имущество на П. М. Б. на основание чл.4, ал.1 ЗОПДИППД /отм./.

  Ответникът Р. Г. Т., [населено място], счита молбата за отмяна за основателна.

  Ответникът Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, [населено място], чрез пълномощника си юрисконсулт Д. Д.-Д., оспорва молбата за отмяна.

  Прокуратурата на Република България, [населено място], счита молбата за неоснователна.

  Молителят твърди, че при разглеждането на първоинстанционното гр. дело № 92/2009 г. на Габровския окръжен съд, както и във всички инстанции са нарушени негови права по Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи /КЗПЧОС/, с оглед на което е предявил жалба пред Европейския съд по правата на човека /ЕСПЧ/, вх. № 26221/2012 г., която е обединена с още 6 жалби. Решението на ЕСПЧ „Т. и други срещу България“ е постановено на 13.07.2021 г. по жалба вх. № 50705/2011 г., като с него ЕСПЧ се е произнесъл и по жалба № 26221/2012 г. „Б. срещу България“. Решението е станало окончателно на 13.10.2021 г. ЕСПЧ с решението си е установил, че националните съдилища, като са отнели в полза на държавата на основание ЗОПДИППД /отм./, имущество на П. Б., са извършили нарушение на КЗПЧОС и по-конкретно – на Протокол № 1 към нея, поради нарушение принципа на пропорционалността. Посочено е още, че според ЕСПЧ, съществуването на причинно-следствена връзка между престъпленията, извършени от Б. и конфискуваното му имущество по никакъв начин не е очевидна, тъй като престъпната ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари