*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 115

  София, 17.05.2022 година

  Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, първо отделение, в закрито заседание на десети май две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕЛЕОНОРА ЧАНАЧЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: РОСИЦА БОЖИЛОВА

  ВАСИЛ ХРИСТАКИЕВ

  като изслуша докладваното от съдията Ел. Чаначева т.д. № 1335/2021 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 248, ал. 1 ГПК, образувано по молба на И. Я. И. чрез пълномощник адв. П. К., с искане за допълване на определение № 168 от 31.03.2022 г. по т.д. № 1335/2021 г. на ВКС, като се присъди адвокатско възнаграждение за депозирането на отговор на касационната жалба на ЗК “Лев Инс” АД, [населено място].

  Ответната страна – ЗК “Лев Инс” АД, [населено място] – не депозира становище.

  Върховният касационен съд, състав на първо търговско отделение констатира, че искането е депозирано в срока по чл. 248, ал. 1 ГПК от легитимирана страна и следва да се разгледа по същество.

  Производството по т.д. № 1335/2021 г. на ВКС, І т.о. е образувано по касационни жалби на застрахователното дружество и на настоящия молител, насочени против решение № 260101 от 30.11.2020г. по т.д.326/2020 г. на Пловдивски апелативен съд. Настоящият състав с определение № 168 от 31.03.2022 г. по т.д. № 1335/2021 г. на ВКС не е допуснал касационно обжалване на решението по двете жалби, като в същото липсва произнасяне по искането на молителя за разноски.

  Молбата по чл. 248, ал. 1 ГПК е основателна.

  За да бъде уважено искането за изменение на съдебния акт в частта му за разноските, в случай на позитивен резултат за ответната страна, страната следва да докаже реалното им извършването за производството, за което ги претендира. Молителят е депозирал отговор на касационната жалба на противната страна. В подадения отговор е налице искане за възмездяване на направените разноски. Към него са представени доказателства за реалното извършване на разноски. Представен е договор за правна защита и съдействие от 21.05.2021 г., в който в т. III е уговорено, че договореното възнаграждение от 5100 лв. с ДДС е заплатено към момента на сключване на договора в брой.

  Във връзка с нормата на чл. 78, ал. 3 ГПК следва да бъде съобразено, че производството по т.д. № 1335/2021 г. на ВКС е образувано по две касационни жалби на всяка от страните по делото. ЗК „Лев Инс“ АД ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари