*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 114

  гр. София, 10.06.2022 година

  В И М Е Т О Н А Н А Р О Д А

  Върховният касационен съд на Република България, Второ гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на седми юни през две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Камелия Маринова

  ЧЛЕНОВЕ: Веселка Марева

  Емилия Донкова

  като изслуша докладваното от съдия Веселка Марева ч.гр.д. № 1916 по описа за 2022 година и за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е по чл. 274, ал. 2 ГПК.

  Образувано е по частна жалба вх. № 285900/13.05.2022 г. подадена от Е. Г. З. и Л. Г. З. от [населено място] чрез пълномощника им адв. С. Л. против разпореждане № 265563 от 29.04.2022г. по ч.гр.д. № 8192/2019г. на Софийски градски съд, с което е върната частната им жалба вх. № 5019 от 15.01.2020г. поради неотстранени в срок нередовности на същата.

  Жалбоподателите намират разпореждането за неправилно. Изтъкват, че дадените от въззивната инстанция указания са изпълнени точно и в срок, за което са налице документи по делото.

  Частната жалба е подадена в срока по чл. 275, ал.1 ГПК от легитимирано лице срещу подлежащ на обжалване съдебен акт.

  При преценка на основателността й Върховният касационен съд, състав на Второ гражданско отделение, приема следното:

  С разпореждане от 16.01.2020г. Софийски градски съд е оставил без движение частна жалба вх. № 5019/15.01.2020г., като е дал на жалбоподателите Е. Г. З. и Л. Г. З. подробни указания за привеждането й в съответствие с изискванията на ГПК, а именно в едноседмичен срок да представят доказателства за внесена държавна такса в размер на 15лв. по сметка на ВКС, пълномощно за адв. С. Л. с обема на пълномощията му пред ВКС, както да подпишат жалбата; посочени са последиците, които законът свързва с неизпълнение на тези указания. Съобщението с указанията е връчено на жалбоподателите чрез пълномощника им адв. С. Л. на 06.02.2020г. Поради липса на данни за изпълнението им в дадения едноседмичен срок от уведомяването, съдът с обжалваното разпореждане от 29.04.2022г. е върнал частната касационна жалба на основание чл. 286, ал. 1, т. 2 ГПК.

  Видно обаче, че в рамките на едноседмичния срок за отстраняване на нередовностите е постъпила молба вх. № 19472/13.02.2020г., с която жалбоподателите изпълняват дадените указания - представили са документ за внесена държавна такса, два броя пълномощни за упълномощаване на адв. Л. да подаде ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари