Определение №113/16.03.2022 по дело №593/2022


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  1

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 113

  София, 16.03.2022 година

  Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение, в закрито заседание на петнадесет март две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАРИЯ ИВАНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ЖИВА ДЕКОВА

  ТАНЯ ОРЕШАРОВА

  като разгледа докладваното от съдия Декова гражданско дело № 593 по описа на Върховния касационен съд за 2022 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 95 ГПК.

  Образувано е по молба на Н. А. Н. с искане за предоставяне на правна помощ по настоящото дело, образувано по негова молба за отмяна на влязло в сила решение № 2294 от 11.06.2020 г. по гр. д. № 5760/2019 г. на Районен съд - Варна, потвърдено в обжалваната от Н. част с влязло в сила окончателно въззивно решение № 296 от 11.02.2021 г. по в. гр. д. № 3533/2020 г. на Окръжен съд - Варна, поправено относно допусната в него очевидна фактическа грешка с решение № 452 от 02.03.2021 г. по същото дело, чрез замяна на представляващия го адвокат и назначаване на адвокат С. М. от АК - София.

  За да се произнесе по искането Върховният касационен съд съобрази следното:

  С определение № 91 от 25.02.2022 г. по настоящото дело е допусната до разглеждане в открито съдебно заседание молбата на Н. А. Н. за отмяна на влязлото в сила решение № 2294 от 11.06.2020 г. по гр. д. № 5760/2019 г. на Районен съд - Варна. На молителя Н. А. Н. са дадени указания да представи, депозираните с уточняваща молба доказателства в заверен препис, респ. да ги завери за вярност с оригинала, най-късно в откритото съдебно заседание по делото, в противен случай документите няма да бъдат приети като доказателство по делото.

  Настоящият състав на ВКС намира молбата за правна помощ за неоснователна. Предоставянето на правна помощ по Закона за правната помощ /ЗПП/ е предвидено при наличието на предпоставките на чл. 23, ал. 3 – страната няма средства за заплащане на адвокатско възнаграждение, и на чл. 24 – интересите на правосъдието да изискват предоставяне на правна помощ. В случая при данните по делото настоящият състав на ВКС намира, че е налице хипотезата на чл. 24, т. 1 ЗПП – предоставянето на правна помощ не е оправдано от гледна точка на ползата, която би донесла на лицето, кандидатстващо за правна помощ. Дадените с ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари