*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  №113

  гр.София ,18.03.2022г.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД,ТЪРГОВСКА КОЛЕГИЯ, първо отделение, в закрито заседание на петнадесети март, през две хиляди двадесет и втора година, в състав : ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕЛЕОНОРА ЧАНАЧЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: РОСИЦА БОЖИЛОВА

  ВАСИЛ ХРИСТАКИЕВ

  като разгледа докладваното от съдия Божилова ч.т.д. № 336/2022 год. и за да се произнесе съобрази следното :

  Производството е по чл. 274 ал.2 пр. първо вр. с ал. 1 т.2 ГПК.

  Образувано е по частна жалба, подадена от особения представител на „Глобъл – Нет Солюшънс „ ЕООД , против определение № 820/23.12.2021г.по т.д.№ 835/2021 г. на Софийски апелативен съд,с което, по повод подадена от особения представител на страната касационна жалба срещу постановеното по т.д.№ 835/2021 г. на САС решение, съдът е определил „възнаграждение” за същия, за процесуално представителство в касационна инстанция, в размер на 600 лева, вносими от насрещната страна. Особеният представител оспорва определението на съда, като твърди, че така определеното възнаграждение е под минималния размер, съгласно чл.7 от Наредба № 1/2004 г. за минималните размери на адвокатските възнаграждения и по начало е несъобразено с обема на извършената от особения представител правна помощ, който предпоставя определяне на по-високо от минималния размер в Наредбата възнаграждение.

  Върховен касационен съд, първо търговско отделение констатира, че частната жалба е недопустима и следва да се остави без разглеждане, предвид следното :

  Съгласно чл. 274 ал. 1 ГПК подлежат на обжалване преграждащи развитието на производството определения / чл.274 ал.1 ГПК / и такива, чиято обжалваемост е изрично предвидена в закона / чл.274 ал.2 ГПК /. Тук атакуваното определение не попада в никоя от двете категории.То не е относимо и към отговорността за разноски, за да би се приела обжалваемост по реда на чл. 248 ал. 3 ГПК / при това след предходно упражнено право да се иска изменение на определението / с оглед обжалваемостта на постановеното въззивно решение, по иск с правно основание чл.29 от ЗТРРЮЛНЦ . Независимо от обозначаването й като „ възнаграждение” от въззивния съд, определената сума от 600 лева е само предварителен, авансово вносим от насрещната страна депозит, чието последващо изплащане, въз основа на определение на касационна / в случая / инстанция, с оглед изхода на спора, би съставлявало произнасяне по разноски, подлежащо на обжалване при условията на чл. 274 ал. 1 т. 2 вр. с чл.248 ал.3 ГПК. По начало, окончателно правомощие за определяне на предварително вносим депозит ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари