*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения по чл. 274 ал. 3 ГПК
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 3 ГПК

Анотация

Въпрос

Допустимо ли е в образувано делбено производство за делба на наследство, да се включва в същото делбено производство по искане на сънаследник по реда на чл. 341, ал. 2 ГПК в делбената маса и друг наследствен имот от общия наследодател, за който имот се твърди да е съсобствен само между част от наследниците- страни по вече образуваното делбено дело?

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, гражданска колегия, второ отделение в закрито заседание в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
СНЕЖАНКА НИКОЛОВА

ЧЛЕНОВЕ:
ГЕРГАНА НИКОВА, СОНЯ НАЙДЕНОВА

изслуша докладваното от съдия Соня Найденова ч.гр.дело № ******
/2022 г.

Производството е по реда на чл. 274, ал. 3, т. 1 ГПК.

История на спора

Образувано е по частна касационна жалба на М. Б. К. чрез пълномощник адвокат Д. П. АК – София, против определение № 2081 от 30.12.2021 г. по в.ч.гр.д. № 1583//2021 г. на ОС-Бургас, с което е потвърдено определение № 1627 от 07.07.2021 г. по гр.д. № 3069//2021 г. на РС-Бургас за отказ за включване в делбата на основание чл. 341, ал. 1 ГПК на друг недвижим имот.

Мотиви

Насрещната страна С. Б. А. с писмен отговорно чрез пълномощник адв.М. С. от АК-Бургас, оспорва наличието на основание за допускане на касационно обжалване поради несъвпадане на поставения въпрос по чл. 280, ал. 1 ГПК с решения от въззивния съд въпрос, евентуално за неоснователност на частната жалба поради липсата на неправилно прилагане на нормата на чл. 241, ал. 2 ГПК, доколкото не е налице съсобственост между всички страни по делбеното дело по отношение на имота, чието включване в делбата се иска по реда на чл. 341, ал. 2 ГПК.

Насрещната страна Н. Б. Б. с писмен отговор чрез пълномощник адв.М. К. от АК-Бургас, оспорва наличието на основание за допускане на касационно обжалване, евентуално поради неоснователност на жалбата.

Частната касационна жалба е допустима, подадена е от надлежна страна срещу подлежащо на касационно обжалване определение на въззивния съд, има законоизискуемото съдържание.

С частната жалба се излага довод, че в случая е допустимо касационно обжалване на въззивното определение при условието на чл. 280, ал. 1, т. 3 ГПК- доколкото по разрешеният с обжалваното определение въпрос не е налице съдебна практика, а същият е от значение за точното прилагане на закона. С изложението се поставя въпрос за допустимостта да се разглеждат в едно общо съдебно производство делба на имот, съсобствен между тримата съделители, с делба на друг ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари