Определение №112/16.03.2022 по дело №651/2022


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 112

  гр. София, 16.03.2022 г.

  ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Гражданска колегия, Трето отделение, в закрито заседание на десети март две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: СИМЕОН ЧАНАЧЕВ

  ЧЛЕНОВЕ: 1. АЛЕКСАНДЪР ЦОНЕВ

  2. ФИЛИП ВЛАДИМИРОВ

  като разгледа докладваното от съдията Владимиров ч. гр. д. № 651/2022 г. по описа на съда и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производство по чл. 274, ал. 2 ГПК.

  Образувано е частна жалба на „Инвестбанк“ АД с ЕИК[ЕИК] и седалище гр.София чрез адв. Д. против определение № 4154 от 23.11.2021 г. по гр. д. № 899/2021 г. на Окръжен съд – Варна в частта, в която по реда на чл. 248 ГПК е оставена без уважение молбата на банката за изменение на решение № 940/21.05.2021 г., постановено по горното гр. дело в частта му за разноските чрез присъждане в полза на молителя на разликата над 4 097 лв. до 4 937 лв., съставляваща адвокатско възнаграждение за въззивното производство в пълен размер.

  Настоящият състав на ВКС констатира (а такава са и доводите на частния жалбоподател), че в атакуваното определение на въззивния съд липсва отхвърлителен диспозитив за неприсъдената част от адвокатското възнаграждение, въпреки формираната за това воля от съда в мотивите на акта. В последните се съдържа извод, че молбата на страната по чл. 248 ГПК в частта относно претендирания в пълен размер адвокатски хонорар (дължим за производството пред втората инстанция) е неоснователна и следва да се остави без уважение. Липсата на произнасяне за останалата част от претенцията за разноски обективира несъответствие между формираната воля на съда по въпроса за разноските пред въззивната инстанция и нейното външно изразяване в писмения текст на определението. В случай на допусната очевидна фактическа грешка компетентен да я поправи е само съдът, който е постановил съдебния акт. Ето защо, производството по делото ще следва да бъде прекратено, а същото се върне на въззивния съд, който да извърши преценка дали не е допуснал очевидна фактическа грешка в диспозитива на обжалваното определение и евентуално да поправи същата по реда на чл. 247 ГПК.

  Воден от горното, Върховният касационен съд, III г. о.

  О П Р Е Д Е Л И :

  ПРЕКРАТЯВА производството по ч. гр. д. № 651/2022 г. по описа на ВКС, III г. о. и ВРЪЩА делото на Окръжен съд – Варна за преценка ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари