*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**

Спорът е допуснат до касация със следното Определение


Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

Дали е приложима разпоредбата на чл. 59а ЗДСл към правото на допълнителен платен годишен отпуск за положен извънреден труд по чл. 212, ал. 1, т. 3 ЗМВР от 2006 г. (отм.) и ако да - при какви условия предвид наличието на специална уредба по чл. 212, ал. 5 от закона за ползването му?

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, Гражданска колегия, Трето отделение в съдебно заседание на втори юни две хиляди двадесет и втора година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
АЛЕКСАНДЪР ЦОНЕВ

ЧЛЕНОВЕ:
ФИЛИП ВЛАДИМИРОВ, ДЖУЛИАНА ПЕТКОВА

при участието на секретаря Албена Рибарска като изслуша докладваното от съдия Владимиров гр. дело № ******/2019 година по описа на съда и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по чл. 290 ГПК.

История на спора

Образувано е по касационна жалба на Т. Г. У. чрез адв. П. срещу решение № ****** на Окръжен съд – Сливен.

В жалбата се правят оплаквания за нищожност, недопустимост и неправилност на въззивното решение, поради нарушение на материалния закон, съществено нарушение на съдопроизводствените правила и необоснованост. Иска се постановяване на решение от касационния състав съобразно установения порок на въззивното решение, като при неправилност се претендира отмяна и връщане на делото за ново разглеждане от въззивния съд, респ. решаване на спора по същество.

Ответникът Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) при Министерство на правосъдието (МП), чрез гл. юрк. Н. оспорва касационната жалба и поддържа подадения отговор в срока по чл. 287, ал. 1 ГПК. Изразява становище за правилност и законосъобразност на обжалваното решение. Претендира разноски.

Предмет на разглеждане е жалба срещу посоченото въззивно решение, с което е потвърдено решение № 13/04.01.2019 г. по гр. д. № 4022//2018 г. на Районен съд - Сливен в частта, с която е отхвърлен предявеният от Т. Г. У. против ГДИН при МП иск по чл. 212, ал. 5, т. 2, предл. 2, във вр. чл. 229, ал. 1, т. 9 (предишна т. 8 с ДВ, бр. 17/2003 г.) ЗМВР от 1997 г. /отм./ и чл. 212, ал. 4, във вр. с ал. 1, т. 3 и с чл. 211, ал. 5, т. 2, предл. 2 ЗМВР от 2006 г. /отм./ - за заплащане на обезщетение за неизползван допълнителен платен годишен отпуск за извънреден труд над 50 часа на тримесечие за 2010 г., 2011 г. и 2012 г. - за разликата над присъдените 2 704. 46 лв. до претендираните 5 010 лв. и на ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари