Определение №112/17.03.2022 по дело №112/2022


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 112

  София, 17.03.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, Първо отделение, в закрито заседание на четиринадесети март в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Емил Марков

  ЧЛЕНОВЕ: Ирина Петрова

  Десислава Добрева

  при секретаря ………….…….......…..……. и с участието на прокурора ……...…………….............., като изслуша докладваното от съдията Емил Марков ч. т. д. № 112 по описа за 2022 г., за да се произнесе взе предвид:

  Производството е по чл. 274 ГПК, ал. 3, т. 1 ГПК, във вр. чл. 130 ГПК и чл. 60, ал. 1, т. 3 ЗБН.

  Образувано е по частната касационна жалба с вх. № 22741 от 14.ХІІ.2021 г. на двамата постоянни синдици на „Корпоративна търговска банка“ АД-София (в несъстоятелност) „Даесеф“ АД-София, ЕИК[ЕИК], подадена против определение № 721 на Софийския апелативен съд, ГК, 7-и с-в, от 15.ХІ.2021 г., постановено по ч. т. дело № 1008/2021 г., с което е била оставена без уважение частната им въззивна жалба срещу определение № 263288/16.VІ.2021 г. на СГС, ТК, с-в VІ-16, по т. д. № 887/2020 г.: за връщане на исковата молба (с вх. № 41979/19.V.2020 г.) на синдиците А. Д. и К. М. и за прекратяване на исковото производство, водено срещу ответното Сдружение с нестопанска цел „Арктически институт“-София /Булстат[ЕИК]/.

  Поддържайки оплаквания за постановяване на атакуваното въззивно определение както в нарушение на материалния закон /чл. 60, ал. 1 ЗБН/, така и при допуснати от състава на САС съществени нарушения на съдопроизводствените правила, горепосочените двама синдици на „КТБ“ АД (н.), явяващи се частни касатори, претендират отменяването му, вкл. и в частта, с която представляваната от тях кредитна институция в несъстоятелност е била осъдена да заплати 2 015 лв. (две хиляди и петнадесет лева) държавни такси за двете инстанции, както и 2436 лв. (две хиляди, четиристотин тридесет и шест лева) изплатено от ответното сдружение с нестопанска цел адвокатско възнаграждение. Инвокиран е довод, че искът по чл. 60, ал. 1 ЗБН бил предявен в предвидения от закона 5-годишен срок - понеже завеждането на делото станало по време на обявеното от Народното събрание извънредно положение /с решението му от 13.ІІІ.2020 г./, т.е. към датата 19.V.2020 г. същият срок още не е бил изтекъл.

  В изложение по чл. 284, ал. 3 ГПК към частната касационна жалба двамата постоянни синдици на „КТБ“ АД-София (н.) обосновават приложно поле на касационния контрол освен с твърдението си за очевидна неправилност на атакуваното ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари