*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 2 пр. 3 ГПК

Анотация

Въпрос

Относно юридическия състав на неоснователното обпгатяване.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД - Трето гражданско отделение, в открито съдебно заседание на втори юни през две хиляди двадесет и втората година в състав:

Председател:
Александър Цонев

Членове:
Филип Владимиров, Джулиана Петкова

като изслуша докладваното от съдията Александър Цонев гр. д. № ******/2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Касационен въпрос

Производството е по чл. 290 ГПК. Допуснато е касационно обжалване на основание чл. 280, ал. 2, предл. трето ГПК, поради очевидна неправилност на решение № 17/27.05.2021 г. по в. гр. д. № 166//2021 г. на Варненски апелативен съд, ГО, поради неправилна квалификация на установен по делото факт.

Мотиви

Правната квалификация се извършва от съда като установените по делото факти се подвеждат под хипотезата на правната норма, която ги урежда, за да може след това да се приложи диспозицията на нормата, и се направи краен извод за правата и задълженията на страните по делото. Неправилната квалификация на установен по делото факт е случай на „очевидна неправилност“, доколкото само от мотивите към решението може да се установи противоречие между установеният по делото факт и общото описание на юридическия факт от хипотезата на правната норма, която е приложена. Във въззивното решение, установеният по делото факт, че плащането на чуждото задължение е извършено по нареждане за плащане от трето лице, е квалифициран като липса на основание за плащане и е приложена нормата на чл. 59 ЗЗД, без да е установена недействителност на нареждането. Нареждането за плащане, извършено от трето лице, е едностранна правна сделка, и по правната си същност е делегация за плащане. Тази сделка намира основанието си във външно за нея правоотношение- правоотношението между наредителя и платеца. Когато тези правни субекти са в търговски отношения, извършеното плащане е доказателство за действителността на делегацията на основание чл. 293, ал. 3 ТЗ. Делегацията за плащане поражда право да се плати чуждото задължение, и тя е правно основание за упражняване на правото (за плащането). Затова плащането по делегация, извършено в полза на трето лице е упражняване на право с правна последица разместване на имуществени блага.

По основателността

Въз основа на гореизложеното, настоящият състав на ВКС намира следното по основанията за касационно обжалване и по съществото на спора.

Касационното производство е образувано по жалба на М. Т. Г., представлявана от своята майка и законен представител Т. С. Г., срещу въззивно решение № 17/27.05.2021 г. по в. гр. д. № ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари