Решение №110/28.07.2021 по дело №425/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  Р Е Ш Е Н И Е

  № 110

  София, 28 юли 2021г.

  В И М Е Т О Н А Н А Р О Д А

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, трето наказателно отделение, в открито съдебно заседание на първи юни две хиляди двадесет и първа година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДАНИЕЛА АТАНАСОВА

  ЧЛЕНОВЕ: КРАСИМИРА МЕДАРОВА

  НЕВЕНА ГРОЗЕВА

  при секретаря Илияна Петкова

  и в присъствието на прокурора Калин Софиянски

  като изслуша докладваното от съдия Даниела Атанасова наказателно дело № 425/2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Касационното производство е образувано по жалба на адв. Ц. М., защитник на подсъдимия И. П. Б., срещу въззивна присъда от 04.03.2021г., постановена по внохд № 54/21г. по описа на Окръжен съд - Враца.

  В касационната жалба се релевират касационните основания по чл.348, ал.1, т. 1 и 2 от НПК, а в допълнението към нея са развити доводи за допуснати нарушения на процесуалните правила, свързани с начина на формиране на вътрешното убеждение у решаващия съд; превратен и тенденциозен анализ на събраните доказателства и позоваване единствено на косвените доказателства – показанията на свидетелите Н., Й., Ц. и П., довели до грешни правни и фактически изводи за вината на подсъдимия. Прави се искане за отмяна на въззивната присъда и оправдаване на подсъдимия, алтернативно връщане на делото за ново разглеждане.

  В съдебното заседание пред Върховния касационен съд подсъдимият И. П. Б., редовно призован, не се явява, представлява се от адв. М., която поддържа жалбата по изложените в нея съображения.

  Представителят на ВКП намира жалбата за неоснователна. Моли атакуваният съдебен акт да бъде оставен в сила.

  Върховният касационен съд, след като обсъди доводите на страните и в пределите на правомощията си по чл.347, ал.1 от НПК, намери следното:

  С присъда № 260013 от 09.12.2020г., постановена по нохд №578/20г., Районен съд – Враца е признал подсъдимия И. П. Б. за невиновен в извършване на престъпление по чл.343б, ал.1 от НК, поради което и на основание чл.304 от НПК го е оправдал по повдигнатото му обвинение.

  С въззивна присъда № 260006 от 04.03.2021г., постановена по внохд №54/21г., Окръжен съд - Враца е отменил изцяло атакуваната пред него първоинстанционна присъда, като е постановил нова, с която е признал подсъдимият И. П. Б. за виновен в това, че на 17.03.2020г. около 21:15ч. на път /път/ км. – [населено място]/, с посока на движение към [населено място], е управлявал МПС – лек автомобил „марка” с рег. [рег.номер на МПС] с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда /а именно с 1,64 на хиляда/, установено по надлежния ред с Протокол за химическо изследване за определяне на концентрацията на алкохол в кръвта на ЦСМП-/населено място/ № 102/23.03.2020г., поради което и на основание чл.343б, ал.1, вр. чл.54 от НК му е наложил наказание лишаване от свобода за срок от 1 /една/ година. На основание чл.66, ал.1 НК съдът е отложил изпълнението на наказанието за срок от три години, считано от влизане на присъдата в сила.

  На основание чл.37, ал.1, т.7 от НК съдът е лишил подсъдимия Б. от право да управлява моторно превозно средство за срок от 1 /една/ година и 6 /шест/ месеца, считано от влизане на присъдата в сила.

  С въззивната присъда съдът се е произнесъл по разноските.

  Жалбата е процесуално допустима, подадена в законоустановения и преклузивен срок, от лице, притежаващо активна легитимация, и е насочена срещу съдебен акт, подлежащ на касационен контрол.

  Независимо че върховната касационна инстанция се произнася единствено в рамките на заявените касационни основания, нейно задължение и правомощие е да следи за точното прилагане на закона. При извършената проверка, настоящият съдебен състав констатира допуснато съществено нарушение на процесуалните правила, което е от категорията на абсолютните, и налага отмяна на въззивната присъда и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на окръжния съд.

  Постановеният от въззивната инстанция съдебен акт е нова въззивна присъда. Относно нейното съдържание е приложима разпоредбата на чл.339, ал.3 от НПК, препращаща към нормата

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари