*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 109

  гр.София, 21.03.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България,

  четвърто гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на

  четиринадесети март две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Василка Илиева

  ЧЛЕНОВЕ: Борис Илиев

  Ерик Василев

  като разгледа докладваното от Борис Илиев ч.гр.д.№ 900/2022 г.

  за да постанови определението, взе предвид следното:

  Производството е по чл.274 ал.2 ГПК.

  Образувано е по частна жалба на В. Б. Т. вх.№ 269853/18.02.2022 г. по описа на Софийски градски съд срещу постановеното от същия съд определение № 261076/15.02.2022 г. по гр.д.№ 4576/2020 г., с което е оставена без разглеждане, като процесуално недопустима молбата на частния жалбоподател за изменение на привременните мерки, определени от Софийски районен съд по гр.д.№ 2206/2019 г. с протоколно определение от 29.01.2020 г.

  Частният жалбоподател поддържа, че неправилно въззивният съд счел молбата за недопустима. Изменение на постановени привременни мерки /според него/ можело да се иска във всяко положение на делото, включително при висящността му пред въззивния съд. Тъй като в обжалваното определение било прието обратното, моли то да бъде отменено.

  Ответната страна С. Х. П. оспорва частната жалба като недопустима. Според нея определението с което се оставя без разглеждане искане за изменение на привременни мерки, не подлежи на обжалване. При условията на евентуалност оспорва жалбата като неоснователна.

  Основното производство е образувано пред Софийски районен съд по молба по чл.127 ал.2 СК, подадена от В. Т. срещу С. П., поискано е разрешаване на спор за упражняване на родителските права по отношение на детето на страните М. В. Т., [дата на раждане] С молбата е поискано постановяване на привременни мерки по чл.127 ал.3 ГПК. С определение от 28.02.2019 г. съдът определил такива мерки, а с протоколно определение по гр.д.№ 2206/2019 г. от 29.01.2020 г. по искане на В. Т. допуснал изменение в мерките. Акт по съществото на спора районният съд постановил 10.02.2020 г. Срещу този акт била подадена въззивна жалба от В. Т., по нея пред Софийски градски съд е образувано гр.д.№ 4576/2020 г. С молба от 13.12.2021 г. въззивникът поискал от съда изменение на постановените привременни мерки. С обжалваното определение въззивният съд оставил това искане без разглеждане по същество като приел, че не е компетентен да изменя мерки, постановени от първата инстанция.

  Неправилно въззивният е съд посочил в акта си, че същият е окончателен. Съгласно чл.323 ал.3 ГПК не подлежи на ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари