*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

3

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№ 109

София, 28.06.2022 г.

Върховният касационен съд на Република България, Първо гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на двадесет и четвърти юни две хиляди двадесет и втора година, в състав:

Председател: ДИЯНА ЦЕНЕВА

Членове: БОНКА ДЕЧЕВА

ВАНЯ АТАНАСОВА

изслуша докладваното от съдията Ваня Атанасова гр.д. № 2091/2022 година.

Производството е по чл. 307, ал. 1 ГПК.

Подадена е молба от Н. Г. Г., чрез пълномощниците му адв. Я. Г. Я. и адв. Л. Ч. М., за отмяна, на осн. чл. 303, ал. 1, т. 5 ГПК, на определение от 28. 06. 1990 г. по гр. д. № 472/1990 г. на СРС, с което е одобрена постигнатата между съделителите В. М. К., чрез адв. Р. С., и Н. Г. Г., чрез адв. В. И., спогодба и е прекратено производството по делото, образувано по предявен от В. М. Г. срещу Н. Г. Г. иск за делба на недвижим имот – апартамент, находящ се в [населено място], [жилищен адрес].

Молителят твърди, че никога не е упълномощавал адв. В. И. да го представлява по делото и не е подписвал нотариално завереното пълномощно, както и че към датата на нотариалната заверка е бил в Германия, което прави обективно невъзможно явяването му пред нотариус в България. Одобреното от съда споразумение е било недействително и не е било налице основание за прекратяване на делбеното производство. За пръв път разбрал за заведеното дело за делба след като се запознал с констативен нотариален акт за собственост на апартамента № ..... г., издаден на основание покупко-продажба, развод и делба, в полза на бившата му съпруга В. М. К., в който е посочено и делото за делба. За нотариалния акт разбрал от дъщеря си, на която бившата му съпруга В. К. го показала, гонейки я от бившето семейно жилище, а за представеното по делбеното дело неистинско пълномощното узнал след извършена справка в СРС през февруари 2022 г., от упълномощен от молителя адвокат.

Подаден е писмен отговор от ответницата по молбата за отмяна В. М. К., чрез пълномощника й адв. Д. Г. Г., с който се поддържа недопустимост на същата. Твърди се, че на 20. 07. 2021 г. молителят е подал срещу бившата си съпруга искове по чл. 26 ЗЗД и по чл. 108 ЗС, за установяване нищожност на одобрената съдебната спогодба и за установяване на собствеността и предаване владението ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари