*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 108

  гр. София, 15.02.2022 година

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД - Трето гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на десети февруари през две хиляди двадесет и втора година в състав:

  Председател: Симеон Чаначев

  Членове: Александър Цонев

  Филип Владимиров

  като изслуша докладваното от съдията Александър Цонев гр. д. № 5143/2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 ГПК. Образувано е по касационна жалба, подадена от И. Т. Б., срещу решение № 151/25.06.21г., постановено по в.гр.д. 316/21г. на Плевенски окръжен съд, с което е предоставил упражняването на родителските права върху децата И. И. Б. (родена през 2013г.) и Н. И. Б. (родена през 2016г.) на майката С. Н. Б. и е определен режим на лични контакти на бащата.

  В касационната жалба се твърди, че делото е неизяснено от фактическа страна, тъй като майката С. Б. живее във фактическо съпружеско съжителство с Ю. Г., за което обстоятелство са събрани свидетелски показания, както и че Ю. Г. е изтърпявал наказание „лишаване от свобода“ по време на съдебното производство, за което обстоятелство майката на децата признава, но съдът е отказал да събере доказателства и да установи социалното положение и съдебното минало на Ю. Г..

  В изложението към жалбата се поддържа искане по чл. 280, ал.1, т.1 ГПК относно въпроса за задължението на съда да следи служебно за интереса на децата при предоставянето на родителските права върху тях, и служебно да събира доказателства за обстоятелства, които са от значение за делото.

  Междувременно С. Б. е сезирала ВКС с молба за изменение на привременните мерки по отношение на децата и иска да и бъдат предоставени родителските права върху децата в съответствие с решението на въззивния съд и поради обстоятелството, че децата вече живеят при нея, а с привременните мерки упражняването на родителските права върху децата са били предоставени на бащата.

  В срока за отговор срещу молбата бащата И. Б. възразява, че децата са били „отвлечени“ и няма контакти и връзка с тях след постановяване на въззивното решение, а при един от опитите му да осъществи контакт с децата, Ю. Г. е блъснал бабата на децата по бащина линия като и е причинил счупване на рамото, заради което по- късно бабата била оперирана и е с поставена изкуствена става.

  За да предостави родителските права върху децата на майката, въззивният съд е приел, че ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари