*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  2

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 105

  София, 18.03.2022 год.

  Върховният касационен съд на Република България, Четвърто гражданско отделение в закрито заседание на осемнадесети март през две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Мими Фурнаджиева

  ЧЛЕНОВЕ: Велислав Павков

  Десислава Попколева

  като разгледа докладваното от съдия Попколева ч.гр.дело № 469 по описа за 2022 год., за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е по чл. 274, ал.3 ГПК.

  Образувано е по частна касационна жалба на А. М. Б., чрез адв. В. против определение № 1353/15.11.2021 г., постановено по ч.гр.д. № 2664/2021 г. по описа на Окръжен съд Пловдив, с което е оставена без уважение частна жалба на настоящата жалбоподателка срещу определение от 30.06.2021 г. по гр.д. № 12027/2020 г. по описа на Пловдивски районен съд, с което е оставена без уважение молбата й за освобождаване от заплащане на разноски за вещо лице по допусната по делото съдебно-психологична експертиза.

  Жалбоподателката поддържа доводи за неправилност на обжалваното определение с доводи за допуснато нарушение на материалния закон и съществено нарушение на съдопроизводствените правила. Към касационната жалба е приложено изложение на касационните основания по чл.284, ал.3 ГПК, в което са формулирани следните въпроси: Длъжен ли е съдът да изследва наличието на синдром на родителско отчуждение у детето спрямо неотглеждащия родител при направено искане за събиране на доказателства в тази насока, и в компетенциите на съда ли е установяването или отричането на синдром на родителското отчуждение у детето без изслушване на специализирана експертиза, и длъжен ли е съда да назначи служебно такава експертиза с оглед охрана на интереса на детето, доколкото съдът е длъжен да следи служебно за интереса на ненавършилите пълнолетие деца и при необходимост събира и служебно доказателства в тази връзка. Поддържа се, че повдигнатите въпросите са разрешени от въззивния съд и че същите са от значение за точното прилагане на закона и за развитие на правото, като не е изложена обосновка на сочения допълнителен критерий на чл.280, ал.1, т.3 ГПК. Същевременно се поддържа и допълнителния критерий на чл.280, ал.1, т.1 ГПК – противоречие с практиката на ВКС по приложението на чл.82, ал.3 ГПК, обективирана в конкретно посочени определения по чл.274, ал.3 ГПК, но без да са формулирани конкретни правни въпроси свързани с обстоятелствата, които се преценяват от съда при преценката дали са налице предпоставките за освобождаване на едно лице от задължението за заплащане на ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари