*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  1

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 105

  София, 27.06.2022 г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение, в закрито заседание на девети юни две хиляди двадесет и втора година в състав:

  Председател: МАРГАРИТА СОКОЛОВА

  Членове: СВЕТКАЛА КАЛИНОВА

  ГЪЛЪБИНА ГЕНЧЕВА

  като разгледа докладваното от съдия Генчева гр. д. № 407 по описа за 2022 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на П. А. Б. срещу решение № 849 от 14.07.2021 г. по в. гр. д. № 3196/2020 г. на Софийски апелативен съд.

  С молба от 04.05.2022 г. насрещната страна И. Б. А. и Р. С. К. са поискали отвод на настоящия състав, тъй като той е постановил определение по чл.288 ГПК, с което е допуснал касационно обжалване на въззивно решение по сходен правен спор, при частична идентичност на страните по делото.

  Настоящият състав счита, че молбата за отвод е неоснователна.

  Предмет на производството по настоящото дело е касационна жалба срещу въззивно решение, с което е отхвърлен предявеният от П. А. Б. срещу 25 физически лица, между които И. Б. А. и Р. С. К., положителен установителен иск за собственост на апартамент № ...., разположен на трети жилищен етаж, вход В, секция Б, в жилищна сграда, изградена в груб строеж, находяща се в [населено място], [улица](бивша [улица]).

  Предмет на производството по гр. д. № 4753/2021 г. на ВКС, I-во г.о., по което настоящият състав е постановил определение по чл.288 ГПК, е касационна жалба срещу въззивно решение, с което е отхвърлен предявеният от К. Т. Г. срещу същите ответници установителен иск за собственост на апартамент №.... на трети жилищен етаж, вход Б, секция А в същата жилищна сграда.

  И двата иска се основават на придобивна давност по чл.79, ал.1 ГПК. И по двата иска има общи факти и обстоятелства – че с договор за учредяване право на строеж срещу задължение за построяване на жилищна сграда по чл.19 ЗЗД от 29.03.1993 г. първите двадесет и трима ответници са се задължили да учредят право на строеж на „С.” О. върху собственото си дворно място, находящо се в [населено място], [улица] [улица], парцели 495, № 494, № 500, № 494а, за построяване на жилищна сграда с магазин и гаражи, като строителят се е задължил да изгради за своя сметка и със свои ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари