Определение №105/09.05.2022 по дело №2411/2019


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 105

  София, 09.05. 2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, Първо отделение, в закритото заседание на единадесети април през две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Емил Марков

  ЧЛЕНОВЕ: Ирина Петрова

  Десислава Добрева

  при секретаря ………………………………………………..……. и с участието на прокурора …………............................................., като изслуша докладваното от съдията Емил Марков т. д. № 2411 по описа за 2019 г., за да се произнесе взе предвид:

  Производството е по реда на чл. 248, ал. 1, предл. 1-во ГПК.

  Образувано e по молбата на застрахователното дружество „Булстрад В. Иншурънс Груп“ АД-София /ЕИК[ЕИК]/ с вх. № 65221 от 18.VІ.2021 г., с която е било поискано допълване на постановеното по настоящето дело решение № 159/18.V.2021 г. в частта му за разноските, като – на основание чл. 81, във вр. чл. 78, ал. 3 ГПК – ищцовата „Корпоративна търговска банка“ АД (в несъстоятелност) /ЕИК[ЕИК]/ бъде осъдена да заплати на този застраховател /ответник по осъдителен иск с правно основание по чл. 226, ал. 1 КЗ (отм.)/ сума в размер на 49 021.66 лв., представляваща направените от нето разноски за въззивното производство пред САС по т. д. №

  Поддържа се в молбата, че присъждането на тези разноски било своевременно поискано още с касационната жалба срещу въззивното решение, както и повторно - в хода на устните състезания в откритото съдебно заседание пред ВКС, проведено на 7.ХІІ.2020 г.

  По реда на чл. 248, ал. 2 ГПК ответната по молбата „Корпоративна търговска банка“ АД (в несъстоятелност) писмено е възразила (с вх. № по описа на ВКС) чрез двамата свои постоянни синдици и надлежно упълномощения от тях юрисконсулт по основателността на искането за допълване на постановеното по реда на чл. 290 ГПК решение в частта му за разноските посредством присъждане на направените такива от застрахователя за въззивното производство пред САС в размер на претендираната сума от 49 021.66 лева, поддържайки, че то следва да бъде оставено без разглеждане – като недопустимо, а в случай, че бъде разгледано по същество, да се остави без уважение – като неоснователно. Инвокират се доводи, че в срока по чл. 248, ал. 1 ГПК не е било правено искане от процесуалния представител на ЗАД „Булстрад В. Иншурънс Груп“ пред САС за допълване на неговото въззивно решение № 578/3.ХІ.2019 г. по т. д. № 4807/2017 г. с присъждане на разноски за ответната ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари