*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


Класификация

 • Вид съдебен акт: Определения по чл. 274 ал. 3 ГПК
 • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
 • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

Формираната сила на пресъдено нещо с влязло в сила решение по искове по чл. 23, ал. 1 СК и по чл. 29, ал. 3 СК относно имот, придобит в режим на СИО, съставлява ли процесуална пречка по смисъла на чл. 299, ал. 1 ГПК впоследствие ищецът да предяви иск по чл. 26, ал. 2 ЗЗД за обявяване нищожност на договора, въз основа на който е придобита собствеността върху същия имот?

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на 18.05.2022 година в състав

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
Бранислава Павлова

ЧЛЕНОВЕ:
Теодора Гроздева, Милена Даскалова

разгледа докладваното от съдия Даскалова ч. гр.дело № ******/2022 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството по делото е по реда чл. 274, ал. 3 ГПК.

История на спора

Образувано е по частна касационна жалба на Г. Н. К., чрез адв. Р. Б., против определение № 1166 от 03.11.2021 г. на Окръжен съд- Благоевград, постановено по в. ч. гр. д. № 815//2021г., с което е потвърдено определение No 905031 от 07.07.2021г.,постановено по гр.д.No 2563//2020г. по описа на РС Благоевград, с което е прекратено производството по предявения иск за прогласяване нищожността на договор за покупко-продажба, обективиран в нотариален акт No ...рег. No ........д.No ...../2006г. на Нотариус Т. като привиден и прикриващ договор за дарение и да се обяви за действителен договор за дарение, сключен между М. М. К. и Г. К. със същия нотариален акт за имот, представляващ 4251. 50/9503 ид. части от поземлен имот No ......../подробно индивидуализиран по граници и съседи в исковата молба/ по кадастралния план на [населено място] общ.С..

Мотиви

В жалбата са изложени оплаквания за незаконосъобразност на въззивното определение и се иска неговата отмяна. В изложението за допускане до касационно обжалване се поддържа, че са налице предпоставките на чл. 280, ал. 1 ГПК, т.1 и 3 за допускане на касационно обжалване, като са поставени следните правни въпроси:

1. Налице ли е правен интерес от предявяването на иск за прогласяване нищожност на договор за прехвърляне на недвижим имот, когато ищецът е собственик на идеална част от него и е предявил иска само за тази част? По този въпрос се сочи противоречие на изводите на съда с решение № 397/03.10.2012г. , постановено по гр.д. № 1604/2011г. на ВКС, четвърто гражданско отделение.

2. Допустимо ли е да бъде разгледан иск по чл. 26, ал. 2 ЗЗД за ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

 • Решение на общо събрание
  *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
  1. Кой е правният въпрос от значение за изхода по конкретното дело, разрешен в обжалваното въззивно решение, при преценка за допускане на касационно обжалване? Длъжен ли е касаторът да изложи ясна и точна формулировка на правния въпрос от значение за изхода по конкретното дело, разрешен в обжалваното въззивно решение или…
 • Решение
  *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
  Относно процесуалната допустимост на иск за прогласяване нищожност на договор за прехвърляне на недвижим имот, респ. за процесуалната допустимост на постановеното по такъв иск съдебно решение в случаите, когато ищецът не е страна по договора и не е собственик на целия, а само на идеална част от прехвърляния с договора…
 • Решение по чл. 290 ГПК
  *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
  Недопустимо ли е съгласно чл.299 ГПК решение по искове с правно основание чл.124, ал.1 ГПК и чл.109 ЗС, когато е налице влязло в сила решение за делба на имоти, част от които са различни от имотите, претендирани с иска по чл.124, ал.1 ГПК?

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари