Определение №104/14.03.2022 по дело №3916/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  2

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 104

  София, 14.03. 2022 г.

  В И М Е Т О Н А Н А Р О Д А

  Върховният касационен съд на Република България, гражданска колегия, I-во отделение, в закрито заседание седемнадесети февруари две хиляди двадесет и втора година в състав:

  Председател:Маргарита Соколова

  Членове:Светлана Калинова

  Гълъбина Генчева

  като изслуша докладваното от съдията Соколова гр. д. № 3916/2021 г., и за да се произнесе, взе предвид:

  Производството е по чл. 288 вр. чл. 280 ГПК.

  С решение № 39/30.07.2021 г. по в. гр. д. № 144/2021 г. Окръжният съд - М. е потвърдил решение № 260125/09.04.2021 г. по гр. д. № 2027/2020 г. на Районния съд - М., с което е признато за установено по отношение на Ц. К. К. и К. К. К., че Г. С. К. е собственица на поземлен имот с идентификатор .........по кадастралната карта на [населено място], община Г. Д., с площ 1 257 кв. м., и на основание чл. 537, ал. 2 ГПК е отменен н. а. № .../2018 г., с който Ц. К. К. е признат за собственик на поземлен имот с идентификатор .........., находящ се в землището на [населено място], на основание придобивна давност.

  Касационна жалба срещу въззивното решение са подали ответниците по иска, които се позовават на основанията за касационно обжалване по чл. 281, т.т. 2 и 3 ГПК.

  От ответницата по касация - ищца по делото, е получен писмен отговор със становище да не се допуска касационно обжалване.

  Касационната жалба е подадена в срока по чл. 283 ГПК, от надлежна страна, насочена е срещу въззивно решение, което попада в обхвата на касационното обжалване и отговаря на изискванията на чл. 284 ГПК, поради което е допустима.

  При произнасяне по допускане на касационното обжалване Върховният касационен съд на РБ, състав на І-во г. о., намира следното:

  Ищцата твърди, че е собственица на спорния имот на основание възстановяване по реда на ЗСПЗЗ и последваща доброволна делба между на наследниците на Б. И. Б., при която имотът бил възложен в неин дял. Ответниците, които са се снабдили с нотариален акт за собственост по давност на името на Ц. К. К., оспорват правото ѝ.

  Ответниците са оспорили иска с твърдението, че през 1982 г. заедно с още две семейства застроили имота с трифамилна жилищна сграда и от тогава го владеят необезпокоявано. Твърдят, че са ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари