*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за допускане
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 2 пр. 2 ГПК

Анотация

Въпрос

С оглед вероятността въззивното решение да е недопустимо като постановено по нередовна искова молба – наличие на противоречие между фактическите твърдения за противоправно поведение на наследодателя на ответниците – физически лица, от което са произтекли вреди, и заявения петитум за осъждането им да заплатят исковата сума, с която неоснователно са се обогатили за сметка обедняването на ищеца, както и като постановено при евентуална липса на правен интерес с оглед предявения в наказателното производство граждански иск.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, трето отделение на Гражданска колегия в закрито съдебно заседание на девети февруари две хиляди двадесет и втора година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
СВЕТЛА БОЯДЖИЕВА

ЧЛЕНОВЕ:
МАРГАРИТА ГЕОРГИЕВА, ДАНИЕЛА СТОЯНОВА

като разгледа докладваното от съдията Стоянова гр. д. № 3188 от 2021 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

История на спора

Образувано е по касационна жалба на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД, подадена чрез адв. К. Й., срещу въззивно решение № 260094/17.03.2021 г., постановено по възз. гр. д. № 1020/2021 г. по описа на Окръжен съд – Стара Загора, с което като е потвърдено решение № 260289/10.11.2020 г., постановено по гр. дело № 6794/2019 г. по описа на Районен съд – Стара Загора, са отхвърлени предявените от „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД искове по чл.59 ЗЗД срещу Б. С. Г., О. С. Б. и „О.“ ЕООД за солидарно заплащане на сумата от 24 900 лв., от които 23 243,36 лв. – главница и 1656,64 лв. – ДДС (последната предявена частично от 4648,67 лв. ДДС), представляваща обезщетение за неоснователно обогатяване.

Мотиви

В касационната жалба се релевират доводи за съществено нарушение на съдопроизводствените правила, противоречие с материалния закон и необоснованост на въззивното решение – касационни основания по чл. 281, т. 3 ГПК. Искането е за неговата отмяна.

В приложеното към жалбата изложение като общо основание за допускане на касационно обжалване касаторът поставя следните въпроси: 1. „Задължен ли е съдът, включително и въззивният, да постановява решението си въз основа на доказателствата по делото и на закона?“; 2. „Задължен ли е съдът, включително и въззивният, да мотивира своите решения?“; 3. „Необсъждането на доказателствата по делото и на твърденията на страните от съда представлява ли нарушение на задължението му за мотивиране на съдебните актове?“; 4. „Длъжен ли е съдът да осигури на страните възможност и да им съдейства за установяване на фактите, които са от значение за решаването на делото?“; 5. ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари