*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  2

  Р Е Ш Е Н И Е

  № 104

  гр. София, 14.07. 2022 г.

  В И М Е ТО НА Н А Р О Д А

  Върховният касационен съд на Република България, трето гражданско отделение, в съдебно заседание на двадесет и шести май , две хиляди и двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛ ТОМОВ

  ЧЛЕНОВЕ: ДРАГОМИР ДРАГНЕВ

  ГЕНОВЕВА НИКОЛАЕВА

  при участието на секретаря Р. Иванова .

  изслуша докладваното от съдията Емил Томов гр. дело № 2722/2021 година.

  Производството е по реда на чл.290 от ГПК .

  Разглежда се касационна жалба на на„БТВ Медия Груп“ ЕАД, представлявано от ст. ю.к.М. Г. срещу решение №12147 от 20.10.2020г по в.гр.дело № 5013/2019г. на Софийски апелативен съд в частта , с която е потвърдено решение № 4798 от 28.06.2019г. по гр.д. № 14313/2017г. по описа на Софийски районен съд. Иск с правно основание чл.49 вр.чл.45 ЗЗД е намерен за основателен,като „БТВ Медия Груп ЕАД“ е осъдена да заплати на ищеца В. С. С. обезщетение до размера на сумата 2000 лв. за причинени неимуществени вреди от клевета, разпространена в новинарските емисии на 06.10.2017г. ,излъчени от медията в 17.00 часа, 19.00 часа и 23.00, ведно със законната лихва върху главницата,считано от 06.10.2017г.

  По отношение на размера, въззивният е приел присъденото обезщетение на първа инстнация за завишено и го е намалил ,а по отношение на основанието на иска е приел ,че служители на жалбоподателя са допуснали в три новинарски емисии на БТВ да се излъчат неверни твърдения за позорящ ищеца факт, а именно, че е заплашвал водещия на предаването „Здравей България“В. Н..Става дума именно за изявление за факт, обстоятелство от обективната действителност, а не за оценка или оценъчно мнение, до който извод въззивният съд е достигнал при граматическо тълкуване на изявленията: „Депутат и вицепремиер със заплахи към телевизионен водещ", излъчено в емисия на новините в 17 часа,"И вицепремиера със заплахи към телевизионен водещ", излъчено в централната емисия на новините на БТВ и „Тази сутрин А. Т. и В. С. демонстрираха заплашително и арогантно поведение към В. Н. от Нова телевизия", излъчено в късната емисия,които обстоятелства пълно и главно доказват разпространяването на клевета .

  При участие на ищеца в предаването „Здравей България“ с водещ В. Н. излъчено по NOVA на 06.10.2017г са обсъждани различни теми ,включително темата за скандала,известен с наименованието „Кумгейт“, касаещ изнесена информация за роднински назначения, свързани с депутат от управляващата коалиция.Като ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари