Определение №104/14.03.2022 по дело №2494/2021


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения по чл. 274 ал. 3 ГПК
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

Трябва ли молителят в производството по вписване на удостоверение по чл. 264з, ал. 4 ТЗ да представя други документи : нотариални актове, договори, съдебни решения, скици, схеми, удостоверения за данъчна оценка и т.н.?

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД – Търговска колегия, първо търговско отделение в закрито заседание в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
ЕМИЛ МАРКОВ

ЧЛЕНОВЕ:
ИРИНА ПЕТРОВА, ДЕСИСЛАВА ДОБРЕВА

като изслуша докладваното от съдия Добрева ч. т. д. № 2494 по описа за 2021 г., за да се произнесе взе предвид следното:

История на спора

Производство по чл. 274, ал. 3 ГПК, вр. с чл. 538 ГПК, вр. с чл. 32а, ал. 4 ПВ.

Образувано е по частна касационна жалба на „Микрон-Караилански-Йосифов с-ие“ ООД срещу определение № 1102/14.10.2021 г. по в. ч. гр. д. № 881  /  2021 г. на Окръжен съд Благоевград, с което е потвърдено определение № 18/05.08.2021 г. на съдия по вписванията при Районен съд Разлог за отказ да бъде вписано удостоверение по чл. 264з, ал. 4 ТЗ.

Жалбоподателят „Микрон-Караилански-Йосифов с-ие“ ООД прави оплакване за неправилност на атакуваното определение, тъй като мотивите на въззивния съд не почиват на законодателно регламентирано изискване. Отделно от това релевира, че окръжният съд не е приложил разпоредбата на чл. 2, ал. 2 от Тарифа за държавните такси, събирани от Агенцията по вписванията. Жалбоподателят претендира отмяна на атакуваното определение и разрешаване на въпроса за вписването с присъждане на разноски.

Мотиви

Като релевантни за допускане на касационно обжалване в изложението по чл. 284, ал. 3, т. 1 ГПК сочи следните въпроси, а именно :

1. „Трябва ли молителят в производството по вписване на удостоверение по чл. 264з, ал. 4 ТЗ да представя други документи : нотариални актове, договори, съдебни решения, скици, схеми, удостоверения за данъчна оценка и т.н.?“

2. „След като молителят е внесъл определената с нормативен акт държавна такса за поисканото вписване, в конкретния случай чл. 2, ал. 2 от Тарифа за държавните такси, събирани от Агенцията по вписванията, може ли да бъде постановен отказ за вписване поради невнасяне на държавна такса?“

Касаторът излага твърдения, че поставените в изложението въпроси са значими за решаващите изводи на въззивния съд, като те са разрешени в противоречие с практика Върховния касационен съд – т. 3 и т. 6 от ТР № 7/25.04.2013 г. по т. д. № 7/2012 г. на ОСГТК на ВКС, както и са от значение за развитие на правото. Отделно от това, релевира ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари