Определение №103/17.03.2022 по дело №585/2022


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  2

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 103

  гр. София, 17 март 2022 г.

  ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, Четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на десети март през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: АЛБЕНА БОНЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОЯН ЦОНЕВ

  МАРИЯ ХРИСТОВА

  като разгледа, докладваното от съдия Боян Цонев, частно гр. дело № 585 по описа за 2022 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производство по чл. 274, ал. 3, т. 1 от ГПК.

  Образувано е по частна касационна жалба на ищеца по делото К. И. Ш., подадена чрез назначения му от съда особен представител адв. Г. А., срещу определение № 339/16.12.2021 г., постановено по частно възз. гр. дело № 650/2021 г. на Пловдивския апелативен съд. С обжалваното въззивно определение е потвърдено първоинстанционното определение № 1251/02.11.2021 г. по гр. дело № 1644/2021 г. на Пловдивския окръжен съд (ПОС), с което е прекратено производството по същото дело, образувано по иск на жалбоподателя Ш. срещу Прокуратурата на Република България (П.) за осъждане на последната да му заплати сумата 100 000 лв., претендирана като обезщетение за претърпени неимуществени вреди от осъждането на касатора-ищец с влязла в сила присъда по н.о.х.д. 422/2021 г. на Старозагорския окръжен съд (СзОС), с която е признат за виновен в извършването на престъпление по чл. 339, ал. 1 от НК.

  Частната касационна жалба е процесуално допустима – подадена е в срок от процесуално легитимирано за това лице срещу подлежащо на касационно обжалване определение на апелативния съд. В жалбата се навеждат оплаквания и доводи за неправилност на обжалваното определение, поради нарушение на материалния и на процесуалния закон и необоснованост.

  В частната касационна жалба и изложението към нея, като общи основания за допускане на касационното обжалване по чл. 280, ал. 1, във вр. с чл. 274, ал. 3 от ГПК, са формулирани следните правни въпроси: 1) след като на основание чл. 7 от КРБ държавата отговаря пряко за вредите, причинени от незаконни актове или действия на нейни органи и длъжностни лица, когато тази отговорност не може да бъде реализирана по реда на ЗОДОВ – специалния закон, уреждащ отговорността на държавата при участие в процеса на съответните държавни органи като нейни процесуални субституенти, отговорността за вреди реализира ли се на основание чл. 49 от ЗЗД; и 2) по какъв ред може да се търси отговорност за вреди от действия и бездействия на разследващи органи, ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари