*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения по чл. 274 ал. 2 ГПК
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Друго

Анотация

Въпрос

Относно касационното обжалване на определението, постановено от въззивен съд, с което след отмяна на определение на първоинстанционен съд е оставена без уважение молба за допускане обезпечение на иска.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на 11.05.2022 година в състав

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
Бранислава Павлова

ЧЛЕНОВЕ:
ТЕОДОРА ГРОЗДЕВА, МИЛЕНА ДАСКАЛОВА

разгледа докладваното от съдия Даскалова ч.гр.дело № 1589/2022 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството по делото е по реда чл. 274, ал. 2 ГПК.

Образувано е по частна жалба на „К.“ Е. срещу определение № 1 от 04.01.2022 г. постановено по ч.гр.д. № 4950/2021 г. на ВКС, I-ро г.о., с което е оставена без разглеждане като недопустима подадената от „К.“ Е. частна касационна жалба срещу определение № 3873 от 3. 11. 2021 г. по гр. д. № 11942/2021 г. на Софийски градски съд.

Жалбоподателят поддържа, че определението СГС и ВКС са постановени при съществено нарушение на процесуалните правила, че определението на ВКС е очевидно неправилно, както и е налице вероятна недопустимост на същото.

С писмен отговор ответниците К. К. К., З. И. К., Д. Н. И. и К. Н. К., чрез адв. А. К., оспорват частната жалба като неоснователна.

Върховният касационен съд, състав на Първо гражданско отделение, намира следното :

Частната жалба като подадена в срока по чл. 275, ал. 1 ГПК, от надлежна страна и срещу преграждащ по смисъла на чл. 274, ал. 1, т. 1 ГПК съдебен акт, е допустима.

Доводите за недопустимост на обжалваното определение са неоснователни – съставът на ВКС се е произнесъл по частната жалба, с която е бил сезиран, което на първо място включва преценка за допустимостта на жалбата и именно при извършване проверката за допустимост, съдът е оставил без разглеждане частната като подадена срещу неподлежащ на обжалване съдебен акт.

Разгледана по същество частната жалба е неоснователна по следните съображения:

С обжалваното определение № 1 от 04.01.2022 г. постановено по ч.гр.д. № 4950/2021 г. на ВКС, I-ро г.о., е оставена без разглеждане подадената от „К.“ Е. частна касационна жалба срещу определение № 3873 от 3. 11. 2021 г. по гр. д. № 11942//2021 г. на Софийски градски съд. За да остави без разглеждане частната жалба, съставът на ВКС e приел, че съобразно приетото в Тълкувателно решение № 1/21. 07. 2010 г. по т.д. № 1/2010 г. на ОСГТК на ВКС, Върховният касационен съд се произнася по жалби срещу въззивни определения, ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари