Определение №102/09.05.2022 по дело №1230/2021


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

2

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№ 102

гр. София, 09.05.2022 г.

ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, I отделение, в закрито заседание на четиринадесети март през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Тотка Калчева

ЧЛЕНОВЕ: Вероника Николова

Мадлена Желева

при секретаря ......................................, след като изслуша докладваното от съдия Калчева, т.д. № 1230 по описа за 2021г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл.288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на И. С. Т., в качеството му на синдик на Кредитно – спестовна кооперация „Русенска популярна каса“ /н./, [населено място], срещу решение № 60/17.03.2021г., постановено по в.т.д.№ 416/2020г. от Великотърновски апелативен съд, с което е потвърдено решение № 260042/26.10.2020г. по т.д.№ 352/2019г. на Русенски окръжен съд за отхвърляне на предявените от касатора против Кредитно – спестовна кооперация „Русенска популярна каса“ /н./, [населено място], П. Г. П., [населено място], и П. Ц. П., [населено място], субективно и кумулативно съединени искове по чл.647, ал.1, т.6 ТЗ за обявяване за недействителен по отношение на кредиторите на сключения между ответниците договор за покупко – продажба на недвижим имот, обективиран в нотариален акт № 29, том ІІ, рег.№ 4855, дело 196/24.04.2018г. и искът по чл.135 ЗЗД за обявяване за недействителен на същия договор.

Върховният касационен съд, Търговска колегия, при извършена служебна проверка по допустимост на жалбата и след преценка на данните по делото, приема следното:

Касационната жалба е процесуално недопустима. Обжалваното въззивно решение, с оглед цената на главния и на евентуалния иск, не попада в обхвата на актовете, подлежащи на касационен контрол. Съгласно чл.280, ал.3, т.1 ГПК, решенията по въззивни граждански дела с цена на иска до 5 000 лв. и решенията по въззивни търговски дела с цена на иска до 20 000 лв. не подлежат на касационно обжалване, с изключение на решенията по искове за собственост и други вещни права върху недвижими имоти и съединените с тях обуславящи искове. Законодателят е въвел обективен критерий при дефиниране необжалваемостта на посочените въззивни решения – паричната оценка на предмета на съответното дело. Съобразно предмета на материалноправния спор, делото безспорно е търговско /чл.365, т.4 ГПК/, а цената на разгледаните от апелативния съд искове е под предвидения имуществен праг за допустимост на касационно обжалване. В случая, цената на отменителните искове чл.647, ал.1, т.6 ТЗ и чл.135 ЗЗД, определена съгласно чл.69, ал.1, т.4 и т.2 ГПК, ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари