*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**

Спорът е допуснат до касация със следното Определение


Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

Ползват ли се от предварителна закрила по чл. 333, ал. 3 КТ председателите и секретарите на вътрешните секции на създадената в предприятието синдикална организация или тази закрила обхваща само председателя и секретаря на синдикалната организация в предприятието?

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, IІІ гражданско отделение в съдебно заседание на двадесет и пети май две хиляди двадесет и втора година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
МАРИЯ ИВАНОВА

ЧЛЕНОВЕ:
ЖИВА ДЕКОВА, ТАНЯ ОРЕШАРОВА

при участието на секретаря Валентина Илиева разгледа докладваното от съдия Декова гр.дело № ****** по описа за 2021 год.

Производството е по чл. 290 ГПК.

История на спора

Образувано е по касационна жалба на „Софарма“ АД, със седалище и адрес на управление в гр.София, представлявано от адв.В. от САК, срещу въззивно решение от ****** на Старозагорски окръжен съд, с което след отмяна на решение от ****** на Казанлъшки районен съд са уважени предявените от Т. Н. Т. искове с правно основание чл. 344, ал. 1 КТ, т.1-3.

Касационен въпрос

Касационното обжалване е допуснато с определение № 157 от 07.03.2022г. на основание чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК по поставения от касатора въпрос: „Ползват ли се от предварителна закрила по чл. 333, ал. 3 КТ председателите и секретарите на вътрешните секции на създадената в предприятието синдикална организация или тази закрила обхваща само председателя и секретаря на синдикалната организация в предприятието“, за проверка в съответствие ли са дадените от въззивния съд разрешения с практиката на ВКС – Тълкувателно решение №9/2013 от 12.12.2014г. по т.д.№9/2013г. на ОСГК на ВКС,

Мотиви

В касационната жалба се поддържа, че решението е неправилно поради нарушение на материалния закон и необоснованост. По съображения в жалбата се иска решението да бъде отменено и исковете да бъдат отхвърлени като неоснователни. Представя писмени бележки. Претендират се разноски да трите инстанции.

Ответникът по касационната жалба Т. Н. Т., чрез процесуален представител адв.Г.-Ч., оспорва жалбата като неоснователна. Претендира разноски.

Върховният касационен съд, състав на IІІ гр. отделение, след като прецени данните по делото и доводите на страните, с оглед заявените основания за касиране на решението, приема следното:

С въззивното решение след отмяна на първоинстанционното решение, са уважени предявените от Т. Н. Т. срещу „Софарма“ АД искове с правно основание чл. 344, ал. 1 КТ, т.1-3 за признане за незаконно и отмяна на уволнението му, извършено на основание чл. 328, ал. 1, т. 2 КТ – съкращаване в щата, със ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари