Определение №100/15.03.2022 по дело №476/2022


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 100

  София 15.03.2022 г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение в закрито заседание на девети март през две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ : МАРИО ПЪРВАНОВ

  ЧЛЕНОВЕ : ИЛИЯНА ПАПАЗОВА

  МАЙЯ РУСЕВА

  като изслуша докладваното от съдия Папазова ч.гр.д.№ 476 по описа за 2022 г. на ІІІ г.о. и за да се произнесе взе пред вид следното :

  Производството е с правно основание чл.274, ал.3 ГПК.

  Образувано е въз основа на подадената частна касационна жалба от „Факто Финанс“ЕООД [населено място], представлявано от управителя С., чрез процесуалния представител адвокат Д. против въззивно определение № 3199 от 4.12.2021г. по в.ч.гр.д. № 3631/2021г. на Софийски апелативен съд, с което е отменено определение № 4134 от 12.11.2021г. по ч.гр.д. № 13658/2021г. на Софийски градски съд и вместо това е постановено друго, с което е допуснато обезпечение на бъдещ иск, с правно основание чл.135 ЗЗД за обявяване на относително недействителна по отношение на Х. В. и К. А. на сключен между „Геоексперт България“ ЕООД и „Факто Финанс“ЕООД договор за цесия, с който първото дружество прехвърля на второто вземания по сключен с „Топлофикация София“ЕАД договор от 4.10.2017г., чрез последователно налагане на запор върху банкови сметки на „Факто Финанс“ЕООД в подробно изброени банки до размер общо на 24 032.30лв., от които за молителя Х. В. – 10 822.30лв. и за молителя К. А. – 13 210лв., определена е за внасяне гаранция в размер на 2 400лв., от които 1 100лв., вносими от Х. В. и 1 300лв.,вносими от К. А., определен е едномесечен срок за предявяване на иска, постановено е да се издаде обезпечителна заповед след представяне на доказателства за внасяне на гаранция. Оставено е без уважение искането за обезпечаване на иска по чл.26 ЗЗД.

  Жалбоподателят счита обжалвания акт за неправилен и необоснован, поради което иска да бъде отменен, а издадената обезпечителна заповед- обезсилена. Претендира разноски.

  Срещу подадената частна касационна жалба е постъпил писмен отговор от Х. В. и К. А., чрез процесуалния им представител адвокат П.-С., с който се изразява становище, че не следва да се допуска касационно обжалване поради липса на релевираните основания за допустимост. Излага доводи и за неоснователност на жалбата. Също претендира разноски.

  Върховният касационен съд, състав на Трето гражданско отделение, като прецени изложените доводи от страните и данните по делото, намира ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари