*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  1

  Р Е Ш Е Н И Е

  № 100

  [населено място] 10.08.2022 год.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд на Република България, IІІ гражданско отделение в съдебно заседание на двадесет и пети май две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАРИЯ ИВАНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ЖИВА ДЕКОВА

  ТАНЯ ОРЕШАРОВА

  при участието на секретаря Валентина Илиева

  разгледа докладваното от съдията Декова

  гр.дело №3061 по описа за 2021 год.

  Производството е по реда на чл.7, ал.7 от Закона за адвокатурата.

  Образувано е по жалба с вх. № 2058/13.07.2021 г. на С. П. П., чрез процесуален представител адв.С., против решение № 3459 на Висшия адвокатски съвет от 18.06.2021г., с което е оставена без уважение жалбата му срещу решение на Софийски адвокатски съвет, обективирано в протокол №15 от 16.04.2021г., с което се постановява отказ да бъде вписан в регистъра на адвокатите на Софийска адвокатска колегия на основание чл.6, ал.3 от Закона за адвокатурата - без полагане на изпит за адвокатска правоспособност. Искането е да се отменят решенията и да бъде задължен Софийски адвокатски съвет да извърши вписването му на основание чл.6, ал.3 от Закона за адвокатурата /ЗАдв./.

  Ответникът по жалбата Висш адвокатски съвет, чрез процесуален представител адв.А., оспорва жалбата като неоснователна и моли да бъде оставена без уважение. Претендира се адвокатско възнаграждение по чл.38, ал.2 ЗАдв.

  Жалбата е процесуално допустима и следва да бъде разгледана.

  Върховният касационен съд, състав на IІІ гр. отделение, след като прецени данните по делото и доводите на страните, с оглед заявените основания за неправилност на решението, приема следното:

  С. П. П. е подал молба до Софийски адвокатски съвет да бъде вписан в регистъра на адвокатите на Софийска адвокатска колегия на основание чл.6, ал.3 от Закона за адвокатурата - без полагане на изпит за адвокатска правоспособност, поради това, че има юридически стаж повече от 5 години, вкл. времето преди да е придобил юридическа правоспособност по смисъла на чл.4, ал.1, т.2 от Закона за адвокатурата, във връзка с чл.294 от Закона за съдебната власт, през 2018г. – като юрисконсулт на територията на Република България в търговско дружество и като юрисконсулт в адвокатска фирма, консултантска фирма и банка в Република Франция.

  С обжалваното решение на Висшия адвокатски съвет е оставена без уважение жалбата на С. П. П. срещу решението на Софийски адвокатски съвет, с което се постановява отказ да бъде вписан като адвокат по чл.6, ал.3 ЗАдв. в Софийска ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари